ÖRS’ÜN TBMM PLAN BÜTÇE KOMİSYONUNDA “AMATÖR KULÜPLERİN SORUNLARINA” İLİŞKİN YAPTIĞI KONUŞMA
İYİ PARTİ TRABZON MİLLETVEKİLİ DR. HÜSEYİN ÖRS’ÜN TBMM PLAN BÜTÇE KOMİSYONUNDA “GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BÜTÇESİ” GÖRÜŞMELERİNDE “AMATÖR KULÜPLERİN SORUNLARINA” İLİŞKİN YAPTIĞI KONUŞMA
İYİ PARTİ TRABZON MİLLETVEKİLİ DR. HÜSEYİN ÖRS’ÜN TBMM PLAN BÜTÇE KOMİSYONUNDA “GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BÜTÇESİ” GÖRÜŞMELERİNDE “AMATÖR KULÜPLERİN SORUNLARINA” İLİŞKİN YAPTIĞI KONUŞMA
Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini konuşuyoruz. Bu kapsamda birkaç başlık altında amatör spor kulüplerimizin, amatör sporcularımızın ve amatör branşlarda çalışan antrenörlerimizin yaşamış oldukları mağduriyete değinmek istiyorum.
-AMATÖR LİGLER VE BAL LİGİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
İçinde bulunduğumuz yeni sezonda da profesyonel ligler seyircisiz ve kontrollü olarak başlatılmış sonrasında da localar açılarak müsabakalar kısmi seyircili olarak oynatılmaya başlandı. Ancak, amatör liglerin durumu hakkında henüz net bir gelişme yok. Amatör ligler için önce 3 aralık 2020 tarihinde ligler başlayacak’ denmişti. Sonra TFF bir açıklama yaparak, 2021 ocak ayı sonunda, o anki pandemi şartlarına göre müsabakaların başlatılmasına, karar verileceğini açıkladı. Amatör futbolcu kardeşlerimiz, antrenörlerimiz ve kulüp çalışanlarımız, amatör liglerin başlatılması yönünde bir haber bekliyor. Covid-19 salgınından dolayı herkes zor durumda. Amatör futbolcular, amatör liglerde çalışan antrenörler, hocalar, kulüp çalışanları zor durumda. Onların da geçim sıkıntısı var. Mart ayından beri yaşanan pandemi sürecini ve son zamanlarda salgının yayılma hızını göz önüne alırsak kesin bir tarih olmadığını anlamaktayız. BAL Ligi ve amatör liglerin oynatılabilmesi için İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortaklaşa karar vermesi gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışmanız var mı? Bir yol haritası belirlediniz mi? Ligler ne zaman başlayacak?”
-MÜSABAKA ÖNCESİ COVİD-19 TEST MASRAFLARI NASIL KARŞILANACAK?
Özellikle covid-19 nedeniyle yapılması gereken testlerin maliyeti amatör kulüplerimizin karşılayabileceği rakamlar olmadığını ifade etmek istiyorum. Konu ile ilgili olarak Türkiye Futbol Federasyonu ya da Sağlık Bakanlığı’nın haftada bir bile olsa yapılacak testlerin maliyetini üstlenmesi lazım. Çünkü zaten zor durumda olan amatör lig takımlarının bu maliyeti karşılaması mümkün değil. Şayet testler yapılamazsa yolculukta olduğu gibi HES koduyla ya da basit bir ateş ölçmeyle ligler başlatılarak bir risk ortamı oluşacak. Her şeyin başı sağlık. Bu tür sorunların ivedilikle gündeme alınıp amatör kulüplerimizin, sporcularımızın ve kulüp çalışanlarının menfaatleri göz önüne alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bu sorun sadece amatör kulüplerimiz için değil, belki Süper lig ve 1.Lig Kulüpleri için çok büyük maliyet olmasa da; 2 ve 3. Ligdeki kulüplerimiz için büyük bir sorun olarak devam etmektedir. 2. Lig’de bir kaç kulüp başkanımız ile konuştum. Müsabaka öncesi covid-19 test maliyetlerini sordum. Deplasman maçlarında 8-10 bin, iç saha maçlarında 10-15 bin TL. gibi rakamlardan bahsettiler. Bu süreçte hafta içi de müsabakaların oynandığını göz önüne alırsak aylık covid-19 testi maliyeti birçok kulübümüzü ekonomik olarak zorlayacak rakamlara ulaşmış durumdadır. Bu konuda Bakanlığınız, Sağlık Bakanlığı ve TFF bir çözüm yolu bulmalıdır diye düşünüyorum. Yine amatörden devam edeyim konuşmama; amatör futbolcu kardeşlerimiz, antrenörlerimiz ve kulüp çalışanlarımız, amatör liglerin başlatılması yönünde bir haber bekliyor. Covid-19 salgınından dolayı herkes zor durumda. Amatör futbolcular, amatör liglerde çalışan antrenörler de zor durumda, unutmayalım. Onlar da ev geçindiriyor. Aylardır geçim sıkıntısı içindeler.
-AMATÖR KULÜPLERE MALZEME YARDIMI YAPILMALI
Gençlik ve Spor Bakanlığı geçmiş yıllarda amatör spor kulüplerimize malzeme yardımı yapıyordu. Ancak aldığım bilgilere göre son zamanlarda bu yardım yapılmamaktadır. Birçok amatör kulüp ekonomik sıkıntılardan ötürü faaliyetlerini durdurma noktasına gelmiştir. Bu noktada amatör spor kulüplerinin yaşaması için bakanlık tarafından malzeme desteği yapılması son derece önemlidir.
-BELEDİYELER AMATÖR KULÜPLERE YARDIM ETMELİ
Bir hususu daha arz etmek isterim. Belediyelerin bütçelerinden spora ayrılan pay; büyükşehir belediyelerinde %7, il belediyelerinde %12 oranındadır. Ancak bütün belediyelerin bu miktarları kendi bünyelerinde bulunan çeşitli branşlardaki belediye kulüpleri için harcadığını biliyoruz. Kanunda belirtilen miktarın belirli bir kısmının belediyelerin yetki alanı içerisinde bulunan amatör kulüplere de verilmesi sağlanmalıdır. Bu uygulama ile bir nebze olsun amatör sporun mağduriyeti giderilmiş olacaktır.
-AMATÖRDE SAĞLIK GÜVENCESİ
Sağlık güvencesi olmayan futbolcuların, Sağlık Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan bir protokolle sağlık kuruluşlarından faydalandırılması doğru ve yerinde bir uygulamadır. Takdirle karşılıyorum. Aynı şekilde sağlık güvencesi olmayan antrenörlerin de sözleşmeleri süresince bu haktan faydalandırılmaları gerekir. Söz konusu protokole amatörde çalışan antrenörlerimizin de dâhil edilmelidir.
-AMATÖRDE SAĞLIK EKİPMANI EKSİK
Yoğun müsabakaların oynandığı amatörde sahalarda bulunan sağlıkçıların malzemelerinde, araç gereç ve ekipmanlarında yetersizlikler vardır. Amatör sahalarda bulunan sağlıkçılara malzeme tedariki sağlanmalı, serum aparatı, tedavi sedyesi ve kalp için şok aleti gibi ekipman desteği verilmelidir. Biliyorsunuz son yıllarda özellikle amatörde kalp krizi gibi vakalara rastlanmakta ve genç sporcu kardeşlerimizin ölümlerine şahit olmaktayız. Hani yapabilsek de amatör müsabakalarda bir ambülans hazır edebilsek…
-2. VE 3.LİG KULÜPLERİ DE SIKINTIDA
2 ve 3. Lig kulüplerimizin için İDDAA geliri önemli bir kalem tutmaktaydı. İDDAA da yer aldıkları hafta aldıkları para ile bir çok kulüp giderlerini karşılamaya çalışmaktadır. Burada uygulama şöyle deplasman galibiyeti 65.000 TL. İç saha galibiyeti 55.00 TL, beraberlik 45.000 TL. ve mağlubiyet te 35.000 TL. veriliyor bu kulüplerimize. Ama bu rakamlar 7 yıldır aynı (yani) bir artış sağlanmadı. Bir kulüp başkanımızla konuştum. Bana bu konuda söyledikleri aynen söyle: 2012’de mağlup olduğumuz bir müsabaka için aldığımız para 35.000 ile 39-50 personelin maaşını verebiliyordum. Çünkü asgari ücret brüt 886 TL. İdi. Bugün de yani 2020’de mağlubiyet sonrası aldığımız para yine 35.000 TL. Bugün ise bununla ancak 11 personelin maaşını ödeyebilirim diyor. Kısacası bu kulüplerimiz 7-8 yıldır aynı miktarda olan İDDAA gelirlerinin günün şartlarına göre arttırılmasını talep ediyorlar. Ayrıca sezon başında TFF’den gelen (seyahat, sponsorluk, isim hakkı) gibi gelirlerin tam olarak ödenmediği ve bu durumunda kendilerini ekonomik olarak sıkıntıya soktuğunu belirttiler. TFF nin ödeme yapamamasının nedeni olarak Bein Sports ile aralarında yaşanan anlaşmazlığı gösterdiğini söylediler. Katarlı yayıncı kuruluş Bein Sports ile kulüpler ve Türkiye Futbol Federasyonu arasındaki anlaşmazlık bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.