Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Hazır giyim sektörünün talepleri ve çözüm önerileri dile getirildi

TTSO – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) toptan ve perakende hazır giyim sektörü temsilcilerinin bulunduğu 5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Davut Bozkurt, sektörün talepleri ve çözüm önerilerini dile getirdi.

 TTSO – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) toptan ve perakende hazır giyim sektörü temsilcilerinin bulunduğu 5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Davut Bozkurt, sektörün talepleri ve çözüm önerilerini dile getirdi.

TTSO Meclis Üyesi Davut Bozkurt, Covid-19 sürecinin dünyada ve ülkemiz ekonomisinde onarılması zaman alabilecek sıkıntılara ve durgunluğa yol açtığını belirterek, “Hazır giyim sektörü de salgın sürecinden en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Dünyadaki ilk iflas haberleri hazır giyimin perakende kanallarından geldi. Ülkemizde çok şükür şu ana kadar bir iflas haberi yok ancak bu süreci fırsat bilerek cadde ve AVM’lerdeki iş yapamayan mağazalarını kapatan markalar olduğunu biliyoruz” dedi.

“HAZIR GİYİMDE İÇ PİYASA DURGUNLAŞTI, İHRACAT ARTTI”

Sürecin hemen başında hükümetin aldığı hızlı kararlarla verdiği desteklerin iş dünyasına nefes aldırdığının altını çizen Bozkurt, “Hazır giyim sektöründe işyerlerine yeni koyulan ürünler satılamadan mart ayı ortalarında mağazalar kapatılmak zorunda kaldı. Haziran ayında işyerleri açıldığında da eldeki ürünler mevsim değiştiği için mecburen depoya kaldırıldı. Mağaza sahipleri hem depoya kaldırdığı hem de yeni aldığı ürünlerin ödemesini yaptı. Bundan dolayı sektörümüz daha da borçlu hale gelerek sıkıntı yaşamaya başladı. Hazır giyimin perakende tarafında bunlar yaşanırken toptan tarafında da stokların modası geçerek depolara kaldırılması, yeni ürünler için yeniden borçlanılmasının yanında, ellerindeki müşteri çek ve senetlerin gününde tahsil edilememesinden kaynaklanan finansal zorluklar ve yaşanan durgunluklar oldu” diye konuştu.

Hazır giyimde iç piyasada yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracat tarafında olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bozkurt, “Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yapılan hazır giyim ihracatında büyük artışlar yaşandı. Avrupalı tedarikçiler, ülkemizin Avrupa ülkelerine yakınlığı, tekstil altyapımızın güçlü olması, sipariş miktarının küçülmesi gibi nedenlerle Çin’e ve Uzakdoğu ülkelerine karşı ülkemizi tercih etmişlerdir” dedi.

“KREDİ TAKSİTLERİ YENİ YILDA BAŞLATILMALIDIR”

TTSO Meclis Üyesi Davut Bozkurt, Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında pandemide alınan tedbirlerle insanların cadde ve AVM’lere çıktığını, ertelenen ihtiyaçlar karşılandığı için piyasaların hareketlendiğini de vurgulayarak, “Bizim sektörümüz de bundan nasibini aldı, işler düzelir gibi oldu, ancak pandeminin artış göstermesiyle işlerde yine düşüşler görülmeye başlandı. Önümüzdeki süreçte alınan kredilerin ilk taksit ödemelerinin başlayacak olması, işlerin tekrar düşüşe geçme eğilimi sektörümüzün sıkıntılı hale gelmesine sebep olacaktır. Bunun için kredi taksitlerinin yeni yıldan başlatılması düşünülerek piyasalara rahatlık sağlanabilir. Bizler de iş hayatımızı daha dikkatli stok, daha sürdürülebilir gider, daha dikkatli ve etkin yönetimle sürdürmeliyiz” ifadesini kullandı.

“CİRO-KİRA SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR”

Bozkurt, “Hükümetimize bugüne kadar vermiş oldukları destekleri için teşekkür ediyoruz. Pandeminin bitmesinin zaman alacağı gözüküyor. Bu nedenle verilen desteklerin 2021 Nisan ayına kadar sürmesinin piyasaların canlanması ve iş aleminin rahat çalışması için önemli olduğunu düşünüyorum. Maske-mesafe-hijyen kurallarına uyum ve dikkat konusunun daha ciddiye alınması sağlanarak, insanların caddelere ve AVM’lere gitmeleri daha tercih edilir hale getirilmelidir. Buralarda alışveriş şenlikleri ve kampanyaları ile bu dönemler birikmiş stokları azaltmak için çok iyi fırsat olabilir. AVM’lerdeki klimaların mağazalarda kapalı olması insan trafiğinin azalmasına sebep olduğu ve işleri çok olumsuz etkilediği için bir an önce yeni sisteme uydurularak il pandemi kurulunun izinleri alınarak insanların rahat alışveriş yapmaları sağlanabilir. Pandemide AVM’lerde daha önce verilen kira desteklerinin devam etmesi, cirosu geçen yılın en az yüzde 60-70 altında kalanlara ciro-kira sistemine geçilmesi uygun olacaktır. AVM’lerdeki yüksek ortak giderler gözden geçirilip daha şeffaf hale getirilmesi sağlanarak destekler verilebilir. İçinde bulunduğumuz dönem bütün sektörlerdeki paydaşların birbirine destek olacağı dönemler olmalıdır” dedi.

“TRABZON FİRMALARI E-TİCARETTE DAHA FAZLA YER ALMALI”

Davut Bozkurt, “Pandemi döneminde insanların evde kalma süreleri uzadığından böyle giderse de daha da uzayacağından dolayı, e-ticaret kanalına komitemizdeki Trabzon işverenleri olarak hızlı bir şekilde girmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu dönemden önce giren ve mesafe alan işyerlerimiz var. Mart 15’den bu yana e-ticaret hacminin ülkemizde ve dünyada çok hızlı arttığını görmekteyiz. Bu artış hızından hazır giyim de oldukça fazla pay almaktadır. Biz de Trabzon firmaları olarak bu kanallarda olmalıyız, yakın bir zamanda odamızın altyapısını kurduğu ve hizmetimize sunacağı pazar yeri kanalına mutlaka girmeliyiz. Bütün ilgili sektörlerin de girmelerine öncülük yapmalıyız. Yakın gelecekte e-ticaretin ticari hayatımızda kapsayacağı yerin büyüklüğünü hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber