ÖRS İŞSİZLİK SORUNUNU GÜNDEME GETİRDİ
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, işsizlik sorunu ve istihdama ilişkin bir basın açıklaması yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in açıkladığı resmi işsizlik ve istihdam verilerini değerlendiren İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs “TÜİK tarafından açıklanan resmi işsiz sayısına “iş bulma ümidi olmayanlar”, “iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar” ve “mevsimlik çalışanlar” eklenerek hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 2020 Haziran ayı itibariyle 8.3 Milyon seviyesine çıkmıştır. TÜİK resmi işsizlik oranını %13.4 olarak açıklasa da, Türkiye’de her evde yakından hissedilen, yaşanan gerçek işsizlik oranı, yani geniş tanımlı işsizlik %24.9 seviyesindedir” dedi.
Örs, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi “Resmi rakamlara bakiyoruz. İş umudunu kaybedenlerin sayısı giderek artıyor. İş umudunu kaybeden her 5 kişiden biri üniversite mezunu. Her 4 kişiden biri 18-24 yaş aralığındaki gençlerimiz. Yani gençlerimiz, üniversite mezunlarımız “işsizlik pandemisi” yaşıyor.
Örs, işsizlik ödeneğine başvuran sayısındaki artışa dikkat çekerek “İŞKUR tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında ‘işsizlik ödeneğine başvuran sayısı’ bir önceki aya göre iki katına çıktı. 2020 yılının ilk 6 ayındaki istihdam kaybı 1.1 Milyon’dan fazla gerçekleşti. İktidarın algı operasyonları ile oluşturmaya çalıştığı pembe tablo, gerçeklerle yüzleşilince kara levhaya dönüşüyor.”
Örs, açıklamasının son bölümünde Trabzon’un en büyük sorununun işsizlik olduğunu ifade ederek şu görüşlere yer verdi “İşsizlik Trabzon’un kanayan yarası olmaktan çıkmıs, kangrene dönüşmüstür. En büyük sorunumuz işsizliktir. Muhalefet milletvekili olarak bana hergün vatandaştan iş talebi istekleri geliyor. Ahmet Kaya kardeşime de aynı şekilde taleplerin geldiğinin şahidiyim. Ak Partili arkadaşlarıma gelen talepleri tahmin bile edemiyorum. Vatandaş haklı. Çünkü Ak Parti’nin 18 yıllık iktidarında Trabzon’da istihdama yönelik, gençlerimize iş imkanı sağlayacak yatırımlar yapılmadı. Kurulan bir fabrika mı var? Hatırlayın Sürmene’ye tersane kurulacak 5.000 kişiye iş imkanı sağlanacaktı. Ne oldu? Vaat var, icraat yok. Seçim zamanı bilboardlarda, gazetelerde, medyada, afişte müjde var, seçim sonrası muhatap yok. Algı var, gerçek yok.”