Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal Akkuyu ile ilgili gerçekler kamuoyundan gizleniyor dedi.
Yeniden Refah Partisi Akçaabat ilçe başkanı Barış SANDIKCI Genel Başkan Yardımcısı Prof Dr Doğan Aydal’ın Akkuyu Nükleer santral ile alakalı gerçekleri kamuoyuna açıkladı.
Sandıkcı: Akkuyu ile ilgili gerçekler kamuoyundan gizleniyor dedi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bazı gerçeklerin kamuoyundan saklandığını ileri sürdü.
İnşaat sahası çalışmaları devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili değerlendirmede bulunan Aydal, kurulacak santral tipinin tamamen yeni bir tasarım olup Rusya’da çalışır vaziyette bir örneği olmadığını ve doğacak olumsuz sonuçlardan emin olunamayacağını ifade etti.
‘Kurulan santralin Rusya’da çalışır örneği yok’
‘Türkiye’de anlaşılmaz işler olmaktadır.’ olmaktadır diyen Aydal şunları kaydetti:
“Akkuyu Nükleer santralleri ile ilgili hazırlıklar 2007’de başlamış, 2010 ve 2013’te iki kez ihaleye çıkmıştır. Önceki Nükleer Santral ihale şartlarında, Ülkemizde kurulacak Nükleer Santralin mutlaka Batı standartlarında olacağı ve kurulacak santralin, mutlaka santrali kuracak ülkede de kurulmuş ve çalışan bir örneğinin olması şart koşulmuştur. Ancak Akkuyu’da inşaatı devam eden santral Rus yapımıdır ve WWER 1200 tipidir. İhale şartlarında, ihaleyi kazanan ülke, teklif ettiği nükleer santral tipinin aynısını kendi ülkesinde yapmış ve lisanslamış olmalı” şartı vardı. Kurulacak reaktörün Batı standartlarında olma mecburiyeti vardı. Bu şartlardan vaz mı geçildi? Akkuyu’da kurulması planlanan WWER1200 tipi basınçlı su reaktörünün Rusya’da çalışır halde tek bir santrali yoktur. Ruslar 1000 MW’lık basınçlı su reaktörünü kullanıyorlar. WWER 1200’lük tip ise tamamen yeni bir tasarım olup, olumlu, olumsuz bütün sonuçları kurulduktan sonra belli olacak. Benzetme uygunsa yeni saç tipinin berberliğini başımızda öğrenecekler. ”
Riski Türkiye alıyor Rusya karlı çıkıyor
Akkuyu Nükleer santralinin ‘4 bin 800 MW kurulu gücünün sadece 2 bin 400 MW’ı bize çalışacak’ tespitinde bulunan Aydal açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bakanlık, ilk iki ünitenin % 70 üretimini, üçüncü ve dördüncü ünitelerin % 30 üretiminin alım garantisi verdiklerini söylüyor. Kalan kısmı, Rusya serbest piyasada satacak. İşte bunu da anlamak zor. Bu üretime ihtiyacımız olmayacak mı? Bu kadar riski aldıktan sonra yüzde 100 üretimleri neden almıyoruz? Yoksa Ruslar hepsini bilerek vermek istemediler de, biz işi kitabına uydurarak “yarısına alım garantisi verdik gibi” anlamsız bir gerekçe mi uyduruyoruz.
25 Milyar dolara mal olacak Akkuyu için Kanada firması 7,5 Milyar talep etmişti
Nükleer santralin maliyetinin de fazla olduğunu ileri süren Aydal, Kanada firmasının teklifini hatırlattı; “Enerji eski Bakanlarından sayın Taner Yıldız’ın ifadesine göre Santralin Türkiye’ye maliyeti 22-25 milyar dolara mal olacak. Önceki ihalelerde Kanada Firması toplam 4000 MW gücünde 4 reaktör için 7,5 Milyar dolar talep etmişti. Biz şimdi 2400 MW gücünde iki reaktör üretimi için en az 22 milyar dolar vereceğiz; neden? Nükleer atıkların Türkiye’de mi, Rusya’da mı muhafaza edileceği henüz açıklanmamıştır. Santral görevini tamamladıktan sonra söküm masraflarını hangi ülkenin karşılayacağı belli değildir. Sorular çok, ancak bunların cevaplarını maalesef bilemiyoruz. İnşallah bir gün gerçekten şeffaf bir Hükümetimiz olur!”