Fındıkta üretici sorunu
Mehmet Albayrak; “Fındık bahçesi olanlar ile üreticileri ayırmak lazım.”
Mehmet Albayrak; “Fındık bahçesi olanlar ile üreticileri ayırmak lazım.”
-Atıl durumdaki bahçeleri verimli hale getirilmelidir.”
Fındıkta verim ve kalitenin arttırılması için çalışmalar yoğunlaştırılırken, özellikle sahiplerinin atıl bıraktıkları bahçelere kalıcı çözümler getirilerek el atılması gerektiği bildirildi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği eski yönetim kurulu üyesi ve Ordu’da faaliyet gösteren Karımex firması sahibi Mehmet Albayrak, geçen yıla göre rekoltenin daha düşük olacağı bir yılı yaşayacaklarının anlaşıldığını vurgulayarak, “Buna rağmen, dallarda oluşma dönemini sürdüren fındıkları bile koruyacak zirai işleri yaptığımızda hem ürünümüz, hem kalitesi artacaktır” dedi.
Sektörün taraflarınca fındık üreticisini bahçeye çekmek için başlatılan “Bahçeye Gel Kampanyası”na destek veren Mehmet Albayrak, özellikle Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin’in,örnek çalışmalarla modern tarım uygulamaları yapılarak, verim ve kalitenin arttırılmasına önderlik ettiğini söyledi.
Mehmet Albayrak, dünya üretim ve ihracatının büyük kısmını elimizde bulundurduğumuz fındığa olan talebin her geçen yıl arttığına dikkat çekerek, “Ancak üretimin de buna paralel kaliteli olarak artması gerekir. Oysa son yılların ortalamasına baktığımızda bunu göremiyoruz. Oysa görmemiz ve ona göre politikalar uygulamamız gerekir” dedi.
Mehmet Albayrak şunları söyledi:
“Bunun ilk koşulu bahçe sahibi ile üretici kavramlarını aynı kabul etmememiz ve birbirinden ayırmamız gerekir. Çünkü birçok tarım ürününde olduğu gibi fındıkta da bahçesinin olduğu yerde değil, başka şehirlerde, yurt dışında yaşayanların oranı hiç de az değildir. Bu kişilere ait olan bahçeler atıl denebilecek durumdadır. Yani verim yok denecek kadar azdır. Verim ile kalitenin artışı, bahçe sahibi-üretici ayrımını yapmak ve fındık bahçesini baz alarak hareket edilmesine bağlıdır. Bunun için çeşitli yol ve yöntemlerde vardır.”
Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirten Albayrak, “Bunun içinde bahçeye sahip çıkılması gerekiyor. Bunun yol ve yöntemi de arazi bölünmeleri nedeniyle dağınıklığın meydana geldiği Doğu Karadeniz’de özel tarım işletmelerinin kurulup, bunlar tarafından işletilmesini sağlamaktır. Bu bölünme ve bahçe sahiplerini başka illere muhtaç etme şartları devam ettiği müddetçe, bugünkü
anlayışa takılıp kalınırsa verim ve kaliteyi arttırmak mümkün değildir. Bir dünya ürünü olan fındıkta profesyonelleşip, modern tarım uygulamalarını hayata geçirmemiz, maliyeti düşürüp, verim ile kaliteye arttırmamız lazımdır. Bunun yolu da tarım işletmelerinden geçiyor” dedi.