Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

SOMA FACİASINDAN 6 YIL GEÇTİ

13 Mayıs 2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan faciası üzerinden tam 6 yıl geçti.

13 Mayıs 2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan faciası üzerinden tam 6 yıl geçti. Facia’da sevdiklerini kaybedenlerin acısı ise ilk günkü gibi taze. Hatta 4,5 yıl süren yargı sürecinde yaşananlar, davaya yönelik siyasi baskılar, yıllarca verdikleri mücadeleye rağmen adaletin yerini bulmaması, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın geçen yıl tahliye edilmesi ve son olarak yeni çıkan infaz yasasıyla diğer tutuklu sanıklara da erken tahliye yolunun açılması, işçi yakınlarının acılarını daha da artırmış durumda

301 işçinin ölümünden sonra açılan davada dosyaya giren bilirkişi raporları, yangının aşırı üretime ve alınmayan güvenlik tedbirlerine bağlı olarak meydana geldiğini, madencilere acil durumlarda tahliye ilgili tatbikat yaptırılmadığını, madendeki ısınma ve oksidasyon artışlarının olması gereği gibi ölçülmediğini ortaya koymuştu.

Söz konusu raporda, “Yani özetle iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli ve bilinçli bir politika yürütüldüğünü söylemek mümkün değil” ifadeleri yer almıştı.

Soma Faciasına ilişkin mahkeme kararının geçen yıl istinaf mahkemesince onanmıştır. İstinaf, sanıklara verilen cezaları onarken şirkete verilen 3 yıl maden işletmeme cezasını da kaldırdı. Bu kararla Can Gürkan’ı hem serbest bıraktılar hem de ona ‘Maden işletebilirsin’ dediler.

Faciada sorumluluğu bulunan kamu görevlileri de hâlâ yargı önüne çıkarılmış değil. Bakanlıklar bu görevliler hakkında soruşturma izni vermemiş, ancak Danıştay soruşturma izni verilmemesine dair kararı iptal etmişti.

“Bu yargılamada başından beri yoğun siyasi baskı söz konusu. Daha davanın ilk günü ‘Sanıklar SEGBİS’le dinlenecek’ şeklindeki karardan tutun, son aşamada mahkeme heyetinin değiştirilmesine ve eski heyet hakkında soruşturma açılmasına, gizli soruşturmalarla hedef şaşırtma hamlelerine kadar… Ama Soma’da yaşanan net bir faciaydı, hepimiz biliyoruz bunu. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu gerçeği değiştiremezler.

Pandemi nedeniyle geçen ay Meclis’ten geçen infaz paketi ile Soma davasında halen tutuklu olanların da cezalarında indirim gerçekleşti. Yeni düzenlemeyle, davada en yüksek cezaları alan müdürler Ramazan Doğru ve İsmail Adalı, 2022 yılında serbest kalacak. Diğer tutuklular da aşama aşama tahliye olacak.

Soma davası, şu an Yargıtay’da mağdur aileler buradan çıkacak karara göre hukuk mücadelelerini sürdüreceğini belirtiyorlar.

Facianın ardından madencilerin çalışma koşullarına ilişkin göstermelik birtakım değişikliklerin yapıldığını, oysa bu faciadan sonra işçilerin can güvenliği ile ilgili ciddi önlemler alınmalı, mevzuatta değişiklikler yapılmalıydı. Ama bu faciadan hiç ders alınmadı.

Bugün de salgına rağmen maden işletmelerinin durmadığını, yüzlerce maden işçisi büyük risk altında çalıştırılmaktadır.

“Sermaye daha fazla üretim ve kâr hırsıyla işçilerin hayatını hiçe saymaya devam ediyor, hükümet izliyor. 6 yılda Soma’dan çok daha fazla madenci yaşamını yitirdi. Biz Soma’yı unutmamakla kalmayacağız, yeni Soma’ların yaşanmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz.13.05.2020

Engin NUR

KESK Trabzon Şubeler Platformu Adına

Dönem Sözcüsü

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber