Ali KOÇ Ziraat Yüksek Mühendisi Türkiye de Sayılı Bitki Islahçısıdır Milli ve Yerli Tohum Islahında Büyük Başarı
Ali KOÇ Ziraat Yüksek Mühendisi Türkiye de sayılı Bitki ıslahçısıdır . Bu güne kadar yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda farklı ürünlere ait 32 çeşit Millî ve Yerli Tohum ıslah ederek TÜRK Tarımına büyük katkıda bulundu.
Son olarak tescil ettirdiği Korunga çeşitlerine FATİH , KOÇ-1461 ve EMRE isimlerini vererek 1983 den beri gurbette kalarak doğduğu olan Trabzon’u unutmadı .Çeşitlerine Trabzon’u Fethederek şereflendiren FATİH ve KOÇ-1461 vererek mensubiyetini belirdi. Kendilerine Trabzon Halkından Selamlar olsun Gurur duyuyoruz.
Şu ana kadar 1 adet yonca GÖZLÜ-1, 1 adet yeşil mercimek IŞIK, 1 adet kırmızı mercimek İPEK, 1 adet tüylü fiğ CEYLAN, 1 adet Macar fiğ çeşiti DAĞLI , Ekmeklik Buğday ıslahı 5 çeşit BAŞKURT, PECENEK, KIPÇAK, KARAKALPAK ve BİLDEN isimli çeşitler, Bisküvilik Buğday ıslahı 2 çeşit AHISKA ve SOMUNCUOĞLU isimli çeşitler olmak üzere toplam 12 adet tescilli çeşit elde edilerek tohumluk programına alınmıştır. Türkiye de ilk defa 2 çeşit Bisküvilik buğday ıslah etti. Ayrıca 14 çeşit buğday KOÇ-1453, OĞUZ, DENİZHAN, ORHUN, HACIBEY, GÜLEÇ, KILINÇ, BOZOK, DAĞHAN, BENGİSU, GÖKTÜRK, ÇEPNİ, ÜÇOK ve ZAFER olmak üzere toplam 14 çeşidin üretim izni alınmıştır. Ayrıca Tescil denemelerinde 3 adet makarnalık buğday çeşitleri GÜNHAN, AVŞAR ve YILDIZHAN bulunmaktadır..
En son daha önce yaptığım ıslah çalışmaları ilaveden sentetik varyete ıslahı ile geliştirdiğim 3 çeşit Korunga KOÇ 1461,FATİH ve EMRE isimleriyle 06/05/2020 tarihinde yapılan tescil komisyonunca onaylanarak TİGEM adına kayıt altına alınmıştır. Ayrıca Türkiye de Yerli ve Milli olan daha önce tescil olan 2 çeşit Korunga yem bitkisi vardı şimdi 5 çeşit oldu. Islah çalışmaları çok zahmetli ve disiplinli çalışma gerekiyor ortalama bir çeşit ortalama 12 yılda ıslahı tamamlanıyor. Türkiye’de 750 milyon dolarlık tohum pazarının yüzde 70 yabacı firmaların ve Türkiye’deki temsilcilerin elindedir. Ali KOÇ Farklı cinslere ait milli ve yerli tohum ıslah ederek Toplam 32 çeşitle TÜRK TARIMINA Büyük katkıda bulundu.
Çeşitlerin her üçü kuru ve yeşil ot verim yönüyle çok iyi düzeyde olup ayrıca kalite yönüyle en yüksek olan ekstra kalite seviyesini yakaladı. Ülkemiz de 2018 yılı verilerine göre korungada sertifikalı tohum üretimini ihtiyacı karşılama oranı %6.3 tür.( TOB) Bu oran çok düşük seviyededir. Bu yeni çeşitlerin ülkemizdeki sertifikalı korunga üretimini önemli katkıda bulunacağını umuyorum. Ülkemizin hayvancılığının gelişmesi için kaliteli yemden başlar .Islah edilen Bu çeşitlerin VATANA MİLLETE Hayırlı olmasını Allah’ tan dilerim. Bir an önce TÜRK ÇİTÇİSİNİN hizmetine sunulmasını bekliyoruz.
Günümüzde, doğrudan silahlı çatışmalar ve savaşlar, yerini biyolojik savaşlara terk etmektedir. Yani yabancı tohum, bir yandan ülke ekonomisine yönelik planlı ve stratejik bir saldırı aracı iken, diğer yandan biyolojik saldırı olabilir. Ülkeler kendi tohumları ile istedikleri biçimde genetik yapımıza uygun hastalıklar geliştirebilmekte ve ayrıca bu hastalıkların tedavisi için ülkemizi ilaç endüstrisi sahasında bir sömürge pazarı hâline getirebilmektedir. Ülkemizde Zor Şartlarda çalışan uzun emekler vererek ıslah etmiş oldukları tohumlar sayesinde, bir yandan ülkemiz sömürge pazarı olmaktan ve öte yandan daha önemlisi biyolojik saldırılara açık hâle gelmekten kurtulacaktır. Bu Çalışmaları yaban Islahçıları Ülkemizin Milli Güvenli açısından Devletin koruma altına alması gerekir.