Kısa Çalışma Ödeneğine İşveren Nasıl Başvuru Yapacak?
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de tesirini gösteren Yeni Tip Koronavirüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) “dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep” kapsamında kısa çalışma ödeneği uygulaması başlatmış ve başvurular alınmaya başlamıştır.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de tesirini gösteren Yeni Tip Koronavirüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) “dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep” kapsamında kısa çalışma ödeneği uygulaması başlatmış ve başvurular alınmaya başlamıştır.
Bu bağlamda Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) nedir? KÇÖ’ne kimler başvuru yapabilir? Başvuru Süreci Nasıldır? İşçinin KÇÖ’den Yararlanabilmesi İçin neler gereklidir? Uygunluk Tespiti nasıl yapılıyor? KÇÖ Süresi, Miktarı, Ödenmesi ve ödeneğin hangi durumlarda kesileceği gibi pek çok soru işverenler tarafından sorulmaktadır.
Konuya yönelik Trabzon Çalışma ve İş Kurumu’ndan (İŞKUR) edinilen yazılı açıklamada; KÇÖ birçok etkenin yanı sıra, salgın hastalık (örneğin COVID-19 salgın) gibi zorlayıcı sebeplerle; İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya faaliyetin tamamen ya da kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde çalışan işçilere 3 ayı aşmamak üzere çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. (Bu süre Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilmektedir.) Başvuruya yönelik İŞKUR’a gidilmeyecek olup elektronik posta yoluyla aşağıda belirtilen evraklar gönderilecektir.
Yeni Tip Koronavirüsün (Covid-19)’den olumsuz etkilendiği gerekçesiyle Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) talep eden işveren; faaliyeti Genelge kapsamında kapatılan işyeri ise (Özel Okul, Kuaför, Eğlence Merkezleri gibi)
Faaliyeti kısmen azalan ya da tamamen duran işyerleri içinde yukarıdaki belgelere ek olarak işyerinde üretimin /faaliyetin tamamen ya da kısmen durdurulması yönünde idarenin ortaya koyacağı kararı ifade eden üst yazı, yönetim kurulu kararı v.b. belgeleri ıslak imzalı ve kaşeli bir şekilde tarayıcıdan geçirerek İşyeri adresinizin olduğu;
İŞKUR mail hesabına evrakların gönderilmesi gerekmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ne başvuru yapacak olan işverenlerimiz İŞKUR’a işveren olarak kayıtlı olmak zorundadır. Kuruma kayıtlı olmayan işverenlerimiz https://esube.iskur.gov.tr/ linkinden İşveren Üye Ol kısmından üyelik yapabilirler. İŞKUR İşveren kaydı olan ancak İŞKUR İşyeri Numarası’ nı bilmeyen işverenlerimiz https://esube.iskur.gov.tr/Ortak/KullaniciIslemleri/IsverenSorgulama.aspx linkinden İŞKUR İşyeri numarasını sorgulayabilirler.
Evraklarını eksiksiz olarak ilgili mail hesaplarına gönderen işverenlerimizin evrakları işleme alınmakta ve uygunluk tespiti için Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na gönderilmektedir.
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ‘ndan Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu uygun olarak gelen işverenlerimize telefon ve mail ortamında Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının uygun görüldüğünü belirten bir mail gönderilecektir. İşverenlerimiz mail ekinde yer alan bilgiler doğrultusunda Kısa çalışma yapması uygun görülen işçiler (Ek-1) formunu doldurarak bildirilen mail adresine en kısa sürede iletmesi gerekecektir.
Kısa Çalışma Ödeneğinin (KÇÖ) yapılabilmesi için işverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması, işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 60 gün hizmet akdine tabi çalışıyor olması ve son 3 yıl içinde en az 450 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.
KÇÖ işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi, Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri sağlanmaktadır. Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer. Geç bildirimlere ilişkin oluşan yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir. Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.
Trabzon Çalışma ve İş Kurumu
Basın ve Halkla İlişkiler Birimi