Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Trabzon’da hayvancılık zorda…

-TTB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Zeytin; “Köyde yaşam teşvik edilmeli.”

-TTB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Zeytin; “Köyde yaşam teşvik edilmeli.”

Dünyaca ünlü Tonya Tereyağının üretildiği Trabzon ve yöresinde hayvancılığın adeta bitme noktasına geldiği ileri sürülerek, özellikle ev ekonomisi şekliyle yapılan süt inekçiliğinin daha kazandırıcı tedbirlerle teşvik edilmesi istendi.

Hayvancılıkla iştigal eden Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Zeytin, yörede hayvancılığın giderek zorlaştığına dikkat çekerek, devletin üreticileri teşvik etmesi gerektiğini, bunun için de yeni tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Borsanın aylık yayın organı Borsa Haber’e açıklamalarda bulunan Ali Zeytin, hayvancılıkta da üretim bazlı teşvik sistemine geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, devletin uyguladığı eksik politikalar yüzünden hayvancılığın zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Trabzon’da yerli üretim ihtiyacın yüzde 10’unu karşılayabiliyor. Bunda yem fiyatlarının pahalılığı, arazilerin bölünmüş olması önemli etkendir. Ancak sanırım en önemli olumsuz etken, artık köylülerin şehre göç etmeleridir. Mevcut olumsuz tablonun ortadan kalkması için neler yapılmalıdır? Birincisi hayvancılıkta bölge şartlarına uyumlu ırklar teşvik edilmeli. Ayrıca alan bazlı teşvik yerine üretim bazlı teşvik sistemine geçilmeli. Meralar hayvancılığa uygun kullandırılmalı. Yem fiyatları da sübvanse edilmeli.”

Ali Zeytin son zamanlarda yaşanan gelişmelerin tarım ve hayvancılığın bir ülke için ne denli stratejik önem taşıdığını bir kere daha ortaya koyduğunu vurgulayarak; “Yeni bir anlayış, yeni bir sistemle hızlı, verimli ve kaliteli üretime geçmek zorundayız. Bunun için de sektörle ilgili herkesi ve her kesimi bir araya getirip, uzmanların rapor ve reçeteleri doğrultusunda devletin yönlendirmesi, teşvik etmesi şarttır. Aksi takdirde coğrafi işaret almış Trabzon tereyağı başta olmak üzere tüm hayvansal ürünlerde büyük azalmalar ve sıkıntılar yaşarız. Ortak akıl ile hep birlikte hareket etmek zorundayız. Bunu da köyde yaşayanlarla birlikte yapmalıyız. Köyde yaşayanlar mutlaka teşvik edilmeli. Trabzon ve yöresi büyük ölçekli hayvancılık işletmeleri yerine ev ekonomisi şekline dayalı sistemlerle ayakta durabilir. Bunun için halen köylerde yaşayan ve şehirde olup da köye dönebilecek vatandaşların teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.

Başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz’in ihtiyacının büyük oranda, Amasya, Malatya, Elazığ ve Kayseri gibi illerden karkas halinde getirilen etlerle karşılandığını hatırlatan Ali Zeytin, kasaplık değilse bile süt inekçiliğinde duyulan hayvan ihtiyacını karşılayacak politikaların mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini özellikle vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber