Koronavirüs sürecinde psikiyatri tedavilerine online destek
Psikiyatri alanında önemli bir açığı kapatan Online Terapi yani bilinen diğer adıyla TelePsikiyatri, hekim ve psikoloğuyla bir araya gelemeyecek durumda olan danışanlar için büyük kolaylık sağlıyor.
Psikiyatri alanında önemli bir açığı kapatan Online Terapi yani bilinen diğer adıyla TelePsikiyatri, hekim ve psikoloğuyla bir araya gelemeyecek durumda olan danışanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Koronavirüs nedeniyle evden çıkmanın riskli olduğu bugünlerde uzmanlar danışanları ile psikiyatri seanslarını Online Terapi yöntemi sayesinde gerçekleştirebiliyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Klinik Psikolog İhsan Öztekin, yurt dışından gelemeyen ve evlerinden çıkamayan danışanlarına yüz yüze seans uygulayamadıkları durumlarda kullandıkları Online Terapi yönteminin Koronavirüsün etkili olduğu süreçte tedavilerinde önemli rol oynadığını söyledi.
Online terapi ile tedavi aksamayacak
Online Terapi’nin doktoruna yüz yüze ulaşamayan danışanlar için son derece yararlı ve etkili bir uygulama olduğunu belirten Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Bu yöntemin uygulanabilmesi için bilgisayar veya akıllı telefon ile internet bağlantısı yeterli. E-posta, video konferans ve çeşitli sohbet programları sayesinde bağlantı kurulabiliyor. Coğrafi açıdan hastaneden uzakta bulunan danışanlar, yaşam şartlarından dolayı hastaneye ulaşmakta zorlananlar için kolay bir yöntem. Kendi bulundukları ortamda seanslarına devam edebilmelerine olanak sağlıyor. Şu anda online tedavi uyguladıklarımız arasında yurtdışında yaşayanlar, öğrenciler, çalışanlar, evlilik terapisinden faydalananlar, psikolojik olarak evden dışarı çıkamayacak durumdaki danışanlarımız bulunuyor. Ağır bir depresyon ya da sosyal fobisi nedeniyle dışarı çıkıp insanlar arasına katılma sorunu yaşayanlar, insanların olduğu ortamlara girememe gibi sebeplerden dolayı fiziksel olarak bize ulaşamayan danışanlarımızı için tedavi sürecini destekleyen, kolaylaştırıcı etkinlik sağlayan bir yöntem. Yalnız buradaki önemli nokta şu; Online Terapi almak isteyen danışanla ilk görüşmenin yüz yüze yapılması gerekiyor. Bu ilk görüşmenin ardından Uzman tarafından online terapi yönlendirmesi yapılabiliyor” dedi.
Tüm psikolojik rahatsızlıklarda etkili
TelePsikiyatri olarak da anılan bu uygulamanın psikolojik destek anlamında akla gelebilecek her konuda ve her alanda fayda sağlayabilecek bir yöntem olduğunu ifade eden Öztekin sözlerine şöyle devam etti: “Duygu durum bozukluğu, depresyon, fobi, obsesyon, takıntılar, panik atak, obezite, yeme bozukluğu, öfke kontrolü sorunları, kendini ifade edememe, cinsel işlev bozukluğu, özgüven eksikliği, her türlü bağımlılık, ilişki sorunları gibi birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde Online Terapi uygulanabiliyor. Koronavirüs nedeniyle evlerde bulunmak durumunda kaldığımız süreçte tedaviyi takip eden Uzman da uygun bulursa danışanlar seanslara ara verilmede Online Terapi ile destek almaya devam edebilir. Fiziksel sebeplerden dolayı evden çıkamayacak olanlar için de alternatif etkili bir yöntemdir.