Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

TRABZON’DA SIFIR ATIK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortahisar Belediyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin iş birliği ile ‘Sıfır Atık Çalıştayı’ düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortahisar Belediyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin iş birliği ile ‘Sıfır Atık Çalıştayı’ düzenlendi.

Genel Moderatörlüğünü Prof. Dr. Dilek Beyazlı’nın yaptığı çalıştayda, ‘Atık Azaltma’, ‘Atık Yeniden Kullanma-Geri Dönüşüm’, ‘Atık Bertaraf’,  ‘Atık Toplama’ ve ‘Atık Sosyal-Ekonomik-Ekolojik Etkiler’ konulu 5 masa oluşturuldu. Sıfır Atık Çalıştayı’na Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ile Trabzon’daki ilgili kamu kurumlarının müdürleri ve çalışanları katıldı.

FARKINDALIK OLUŞTURMALIYIZ
Çalıştayın açılış konuşmasını Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yaptı. Başkan Genç, “Davranışsal değişimi ortaya koymalıyız. Yani çevre konusunda bir farkındalık oluşturmamız lazım. Toplumsal şuuru oluşturmalıyız.  İşin teknik boyutları itibarıyla, bilimsel olarak yapılabilir olanları çalıştayımızda oluşturulan 5 masada ilgilileri ile birlikte kurum temsilcilerimiz, teknik arkadaşlarımız, üniversitemiz hep birlikte ortaya koyacaklar. Burada belirleyeceğimiz yol haritamızı farkındalık oluşturmak adına halkımızla paylaşmayı umuyoruz” diye konuştu.  

BU ÇALIŞTAY ÇOK KIYMETLİ
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise, “Gelecek nesillere temiz gelişmiş bir Türkiye, yaşanabilir bir dünya bırakmak için 2017 yılında Sıfır Atık Projesi başlatıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi, Hanımefendi Emine Erdoğan’ın bu projeyi sahiplenmesi, projeye bambaşka bir boyut kazandırdı. Bu sahiplenmenin etkisiyle kısa zamanda epey bir mesafe katedildi. Kıymetli hanımefendiye burada teşekkürlerimi iletiyorum. Bu anlamda bugün Ortahisar Belediyemiz tarafından gerçekleştirilen bu çalıştayı çok kıymetli buluyorum ve emeği geçen başta Belediye Başkanımız Ahmet Bey olmak üzere tüm ekibini kutluyorum. Sıfır atık projesinin ülke çapında yayılmasıyla birlikte 2023 yılına kadar geri kazanım oranının en az yüzde 35 olması öngörülüyor.  Sıfır Atık Projesi tüm unsurlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından kurumsallaştırıldı. Bunun mevzuatı oluşturuldu” ifadelerini kullandı.

CİDDİ ATIK SORUNLARI OLUŞTU
Sanayileşme hamleleriyle birlikte artan kitlesel üretimin tüm dünyada hammaddenin ve kaynakların ölçüsüz şekilde kullanılmasına ve beraberinde ciddi bir atık sorununa yol açtığını dile getiren Başkan Zorluoğlu “Daha fazla tüketime dayalı yaşam tarzı dünyamızı adeta “al-kullan-at” gezegeni haline getirdi. Yapılan çalışmalar; toplam küresel tüketimin dünyamızın kendini yenileme kapasitesini şimdiden yüzde 50 oranında aştığını göstermektedir. Dolayısıyla mevcut lineer ekonomi modelinin sürdürülebilir olmadığı, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için geri dönüşüm, yeniden kullanım ve atık azaltımı prensiplerinin kabul edildiği döngüsel ekonomi modeline geçişin kaçınılmaz olduğu aşikârdır. Döngüsel ekonomi modeline geçiş tüm dünyanın gündeminde ilk sıralarda yerini almıştır. Ülkemizde de sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için 2017 yılında “sıfır atık projesi” başlatılmıştır. Hedef, 2023 yılına kadar bütün Türkiye’de sıfır atık yönetim sisteminin uygulanmasıdır” şeklinde konuştu.  

YAŞANILABİLİR TRABZON İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Başkan Zorluoğlu “Büyükşehir Belediyesi olarak ulaşımı rahat, havası ve doğası temiz, teknik ve şeffaf yönetimi, güçlü ekonomisi huzurlu ve mutlu insanlarıyla daha yaşanılabilir, temiz Trabzon için mücadele veriyoruz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bütün binalarımızda Sıfır Atık Projesi’ni uyguluyoruz. Bunu daha kapsamlı hale getirmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Trabzon’da katı atık ile alakalı olarak geçtiğimiz yıl mart ayında çok ciddi bir adım atıldı. Bir ihale yapıldı ve şu anda bu ihale neticesinde yüklenici Araklı’da uygun bir yerde bir Katı Atık Bertaraf Tesisi inşa ediyor. Trabzon’da Rize ilini de işin içine katarak güzel bir örnek oluşturan Katı Atık Birliği kurulmuş. Bu birlik bu süreci yönetti. Güzel bir çalışma yapıldı, iyi bir proje hazırlandı, ihalesi yapıldı. Tamamlandığında Trabzon ve Rize, çok modern, çevre hassasiyeti yüksek Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne kavuşmuş olacak. Tamamlandığında Sürmene değil, Araklı’da yeni yapılan tesis kullanılacak. Orada bertaraftan sonra geriye çok az bir atık kalacak. Yeni sistemde depolayacağımız miktar sıfıra yakın orana çekilmiş olacak” dedi.

KOKU SORUNU TARİH OLACAK
Yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu “Cadde ve sokakların temizliği için süpürme ve arazöz olarak 12 araç satın aldık. 5 aracı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Türkiye Belediyeler Birliği’nden hibe aldık. Trabzon’da çevreyle ilgili ciddi bir sorun da, derelere bağlanan kaçak kanalizasyon bağlantıları. Yaz aylarında başta sahil kesimleri olmak üzere birçok yerde koku rahatsızlığı var. Bunun temel sebebi Trabzon’dan geçen çok sayıda dereye yapılan kaçak kanalizasyon bağlantıları. Tamamını tespit ettik. Bunları bir bir buralardan koparıp ana kanalizasyon sistemine bağlıyoruz. Bununla ilgili gereken takibi yapıyoruz. Makul bir süre içinde artık Trabzon’un hiçbir yerinde koku sorunu yaşanmayacak. Atık suyun ileri biyolojik arıtma tesisleri kurularak arıtıldıktan sonra doğal ortama verilmesidir. Bu manada TİSKİ çalışma başlattı. Biz bunu şimdi yoğun şekilde üzerinde çalışarak belli noktaya taşımak istiyoruz. Trabzon’a ileriki yıllarda Atık Su Arıtma Tesisi hizmetinin getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

İÇME SUYU HATTI SİL BAŞTAN
Ortahisar ilçesinin içme suyu şebekesini bütünüyle yenilediklerinin de müjdesini veren Başkan Zorluoğlu, “Bu bir AB Projesi. İhalesi yapıldı. Sözleşmesi AB Türkiye Delegasyonu’nun önünde. Onlar sözleşmeyi onayladıkları anda bu proje hayata geçmiş olacak. Mart ayında tanıtımını yaparak bu büyük projeyi halkımıza anlatacağız. Hat değişiminden, depoların yenilenmesinden, yeni depolardan bahsediyoruz. Ortahisar’ın şebekelerini 2024 yılına kadar tamamlamış olacağız. Bu Ortahisar için çevre anlamında, temizlik anlamında çok büyük anlam ifade ediyor”  diye konuştu.  

DALGA DALGA YAYILDI
Trabzon Valisi Ustaoğlu ise, “2017 yılında Hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlayan Sıfır Atık Projesi dalga dalga ülkemizin her yerine yayıldı. Özellikle belediyelerimizin bu konuda yaptığı çalışmalar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimizin bu işin öncülüğünü yapmasıyla iyi aşamaya geldi. Trabzon da bu anlamda güzel çalışmaların yapıldığı bir il olarak ön plana çıktı” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber