Genç: “Sıfır atık belgesi için müracaat eden ilk belediyeyiz”
Ortahisar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Zorlu Grand Otel’de ortaklaşa “Sıfır Atık Çalıştayı” düzenledi.
Ortahisar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Zorlu Grand Otel’de ortaklaşa “Sıfır Atık Çalıştayı” düzenledi.
Çalıştay, “Geleceğe Değer Kat” sloganıyla beş ayrı temada düzenledi. Çalıştayda 1. masada atık azaltma, atıkları yeniden kullanma/geri dönüşüm-2. masada atıkları yeniden kullanma/geri dönüşüm- 3. masada atık bertaraf( enerji/yakma/depolama)- 4. masada atık toplama/yönetim- 5. masada atıkların sosyal,ekonomik, ekolojik etkileri ele alındı.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, sivil toplum örgütleri temsilcileri, belediye meclis üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, değişen iklim şartları ve çevre parametreleri dikkate alındığında sıfır atık konusunun çok önemli bir hale geldiğini kaydetti.
“YOL HARİTAMIZI PAYLAŞACAĞIZ”
Ortahisar Belediyesi’nin 3 Şubat itibarıyla sıfır atık belgesini almak için başvuru yapan ilk kurum olduğunu belirten Başkan Genç, “Bu programımızda sıfır atıkla ilgili çok değerli sunumlar yapılacak. Bütün dünyada gelişen çevre duyarlılığı konusu hepimizin öncelik haline getirmesi gereken bir husus. Değişen iklim şartları ve parametrelerini dikkate aldığımız zaman hepimizin davranışsal bir değişimi ortaya koymamamız lazım. Toplumsal ve sosyal bir şuuru oluşturmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülmekte olan “Sıfır Atık Projesi” çok çok önem arz ediyor. Bu manada işin teknik kısmı kadar eğitim ve farkındalık kısmı da çok önemli bir husus. Dolayısıyla bu konuyla ilgili halkımızın bilinçlenmesi açısından bizlere de görev düşüyor. Halkımızın bilinçlenmesi adına organize ettiğimiz
bu çalıştay bilimsel olarak yapılabilecek olanları ortaya koyacak. Burada ortaya atılan düşüncelerle oluşturacağımız yol haritamızı da halkımızla paylaşmayı arzu ediyoruz. Buradan sizlere bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Belediyemiz, 3 Şubat itibarıyla Trabzon’umuzda sıfır atık belgesini almak için ilk müracaat eden kurum oldu. Halkımıza sıfır atık konusunda önderlik yapacağımızı düşünüyorum.” dedi.
“GERİ DÖNÜŞÜME ÖNEM VERDİK”
Ortahisar Belediyesi’nin sıfır atık ile ilgili projelerini aktaran Başkan Genç, şu bilgileri aktardı: “Bugüne kadar bu manada çalışmalarımızla ilgili olarak 2014 yılından itibaren bu tür dönüşümleri teşvik edici uygulamalar başlattık. Katı atık birikiminin önüne geçebilmek için ödüllü atık pil, atık yağ yarışmaları yaparak bu işe katkı sunmaya çalıştık. Bu dönüşümle ilgili okullarımızda da çevre bilinci oluşturmak adına çeşitli programlar düzenledik, eğitimler verdik. Ve yine mahallelerimizde tespit ettiğimiz uygun alanlarda 420 noktada bayat ekmek toplamak için kutular yerleştirdik. Atığı azaltma anlayışımıza uygun olarak bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Toplanan bayat ekmekler sokak hayvanları için yem olarak kullanılıyor. Değişik alanlara monte ettiğimiz atık giysi kumbaralarında da atık giysileri de toplayarak geri dönüşüme katkı sağlıyoruz. Diğer yandan ilçemizde 51 noktada katı atık uygulamalarını yer altına aldık. Bu esasen de sıfır atığa katkı sağlayan bir proje değil. Görsel kirliliğin önüne geçebilmek, hem de çevre sağlığını sağlamak ve caddelerimizi, sokaklarımızı korumak adına yaptığımız bir proje idi. Bunlara ek olarak geri dönüşüm ayrıştırma sistemini de inşallah belirlediğimiz alanlarda hayata geçireceğiz. Bu çalıştayımızın bir farkındalık oluşturması adına hayırlı olmasını diliyorum. Bu sene 40. düzenlenecek olan Trabzon Maratonu’nun da sloganının sıfır atık olduğunu buradan ifade ediyorum.” dedi.
“TOPLUMSAL FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI LAZIM”
Trabzon’u her anlamda daha yaşanabilir ve daha temiz bir şehir haline getirmek için birçok projeyi hayata geçireceklerini dile getiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluğlu, şunları kaydetti: “Çok değerli Emine Erdoğan Hanımefendi önderliğinde başlatılan sıfır atık projesi ilimizde bütün kurumlar tarafından hassasiyetle takip ediliyor. Bu anlamda bu çalıştayı anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Emeği geçen bütün personele teşekkür etmek istiyorum. Sanayi hamleleriyle birlikte artan kitlesel endüstri ciddi bir atık sorununa yol açtı. Daha fazla tüketime dayalı anlayış, daha fazla atığa neden oldu. Hammaddenin sınırsız kullanımı esas alan anlayış, yerini dönüşüm anlayışına bırakmak zorunda. Buna uygun olarak ülkemizde sürdürülebilir kalkınma modeli çerçevesinde sıfır atkı projesi başlatıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşinin bu projeyi sahiplenmesi bu projeye apayrı bir ivme kazandırdı. Ve kısa zamanda bu proje bütün yurt sathına yayıldı. Bu projeyle atıkların verimli kullanılması, yönetimi ve enerji üretimi gibi birçok konu ele alınıyor. 2023 yılına kadar geri kazanım oranının en az yüzde 25 olması hedefleniyor. Kurumları ve özel kesimi de içine katacak şekilde bu projeyi biz de desteklemeliyiz. Bu konuyla ilgili
toplumsal farkındalık ve bilincin artırılması çok önemli. Bu anlamda bu çalıştayı çok önemli buluyorum. Bu çalıştaylarla insanların dikkatlerini daha çok çekeceğimizi düşünüyorum.”
PROJELERİ TEK TEK ANLATTI
Çevre temizliği konusunda Trabzon’u öncü il yapacakların kaydeden Zorluoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak daha yaşanabilir bir Trabzon için mücadele veriyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalardan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bütün belediye binalarımızda sıfır atık projesini uyguluyoruz. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz yıl Araklı’da bir katı bertaraf tesisinin temelini attık. Bu proje tamamlandığında bölgemiz çok modern bir tesise kavuşmuş olacak. Sıfır atık anlayışına daha uygun bir proje olacak. Bu sene 12 tane yeni temizlik aracı satın aldık, beş tane de araç da hibe edildi. Bu şekilde çevre temizliğini daha ileri noktalara taşıyacağız. Kendi öz araçlarımızla daha İnşallah yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla daha temiz bir Trabzon göreceğiz. Bir diğer ciddi sorun da derelere bağlanan kaçak kanalizasyon sorunu var. Bunların tamamını tespit ettik. Bunları ana kanalizasyon sistemine bağlıyoruz. İnşallah Trabzon’un hiçbir yerinde koku sorunu kalmayacak. Yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrılmaması da başka bir sorun. Bu çalışmaya da başladık. Yağmur suyu ve kanalizasyonu birbirinden ayırıyoruz. Atık suyun arıtılarak denize bırakılması için de proje başlattık. Önümüzdeki yıllarda ileri biyolojik arıtma tesisinin yapılması için çalışıyoruz. İçme suyu şebekesini de bütünüyle yeniliyoruz. Bu proje Avrupa Birliği tarafından sağlanan hibe ile yapılacak. Önümüzdeki mart ayında bu projeye başlayacağız. Bütün depoların yenilenmesini sağlayacağız. Bu bizim için, Ortahisar için çevre temizliği anlamında çok büyük anlam arz ediyor. Bu alanda da Trabzon’umuzu öncü bir il yapacağız. Bu çalıştayın sonuçlarının belediyelerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
“TOPYEKÜN SEFERBERLİK İLAN ETMELİYİZ”
Konuşmasında çevre kirliliğinin dünyanın geleceğini tehdit ettiğine vurgu yapan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, şöyle konuştu: “2017 yılında Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde başlayan sıfır atık projesi ülkemizin her yerine dalga dalga yayıldı. Belediyelerimizin ve çevre şehircilik il müdürlerimizin çalışmalarıyla bu proje iyi bir aşamaya geldi. Bugün burada da yapılacak proje ile de iyi bir farkındalık oluşturulacak. Trabzon ilimiz günlük 800 ton çöpün toplandığı bir il… Bununla ilgili geri dönüşümde ve enerji üretiminde çok önemli bir tesisi Araklı’da hayata geçiriyoruz. Gerçekten ilimiz ve bölgemiz açısından çok önemli bir proje. Böyle bir proje bu bölgede sadece Malatya ilinde var. İlimiz bu anlamda 2023 yılına kadar çok ciddi mesafeler alacak. Bu çevre kirliliği küresel anlamda da geleceğimizi, ülkemizi, çocuklarımızı tehdit ediyor. Bu noktada bizim gerekli duyarlılığı göstermemiz gerekiyor. En alt düzeyden en üst düzeyine kadar herkes yapacağı farkındalıkla topyekün bir seferberliğin sonunda çok daha iyi bir yere geleceğimize inanıyorum.”
“BÜTÜN YURTTA UYGULANIYOR”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden çalıştaya katılan Çevre Mühendisi Dr. Sabahattin Turan atıklar konusunda insanların daha çok bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. “Biz ülke olarak atık nedir, bunu bilmiyoruz” diyen Turan konuşmasına şöyle devam etti: 2016 yılında bakanlık olarak atık yönetim planı hazırladık. Ve bu konunun tüm Türkiye’de uygulanması için bakanlığa öneri sunduk. Ve Emine Erdoğan Hanımefendi önderliğinde sıfır atık projesi başlatıldı. Bakanlık tarafından da bu proje bütün yurt sathına yayıldı. Biz atığın ne olduğunu ülke olarak bilmiyoruz. Atığı sadece çöp olarak düşünmemeliyiz. Evde kullanmadığımız cep telefonu da atık olarak değerlendirilebilir. Kullanmadığımız her şey atıktır.”
Çalıştaya katılan sivil toplum örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşları şunlar: Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri, Orman Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kaymakamlık, Büyükşehir, Valilik, TİSKİ, Trabzon Liman Başkanlığı, Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği, Trabzon Rize Katı Atık Birliği, Solakoğlu Geri Dönüşüm, Çakıroğlu Geri Dönüşüm, Karadeniz Geri Dönüşüm, Trabzon ve Ortahisar Kent Konseyleri, Evra Grup Teknik Katı Atık, Trabzon Çevrecileri Derneği, Trabzon Peyzaj Mimarları Odası, Trabzon Mimarlar Odası, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası, Trabzon Jeofizik Mühendisleri Odası, Trabzon Jeoloji Mühendisleri Odası, Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası, Trabzon Çevre Mühendisleri Odası, Trabzon Şehir Plancıları Odası, TEMA Vakfı, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği.
Çalıştay, çevre sorunları ile ilgili tüm yerel aktörleri bir araya getirdi. KTÜ’den Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri;Prof. Dr. Dilek Beyazlı, Doç. Dr. Muteber Erbay, Doç. Dr. Arzu Fırat Ersoy, Doç. Dr. Hakan Ersoy, Doç. Dr. Sanem Özen Turan ile Doç. Dr. Müberra Polatkan, çalıştay masalarında kolaylaştırıcı olarak görev aldı. Çalıştayın moderatörlüğünü Prof. Dr. Dilek Beyazlı yaptı.