Rasim KIRVELİ’den Uluslararası Konu’da Seminer….
‘’ RASİM KIRVELİ , İZMİT KAVAKÇILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ’NDE AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN ISIL İŞLEME TABİ TUTULMASI VE İŞARETLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK – ISPM (Uluslararası Bitki Sağlığı Önlemleri Standartları) EĞİTİM SEMİNERİ VERDİ.… ‘’
Orman Endüstri Mühendisi Rasim KIRVELİ, Orman Mühendisleri Odası Sakarya Şubesinin katkılarıyla, İzmit Kavakçılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde Uluslararası Bitki Sağlığı Önlemleri Standartları hakkında eğitim semineri verdi. Rasim KIRVELİ verdiği eğitim semineri hakkında şu açıklamalarda bulundu: ‘’ Öncelikle ISPM Uluslararası Bitki Sağlığı Önlemleri Standartları konusu uluslararası bir konudur. Orman Mühendisleri Odamızın Sakarya Şubesi Başkanı Vedat DİLAVER Başkanımıza bu tür eğitim ve seminerlere verdiği önemden dolayı teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanımız Hasan TÜRKYILMAZ ‘a da ve katılımcı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Bu konunun ülkemiz açısından önemi hem ekonomik hem de politik olarak uluslararası arena da oldukça büyüktür. Bu ISPM standartları bize ne ifade ediyor onu özetlemek isterim. Bu standartın özeti şudur: Ahşap ambalaj malzemelerinin ihracatta gideceği ülkeye odun zararlıları ( böcek vb zararlılar ) bulaşmasını önlenmesi olayıdır. Böyle bir durumda o ülkeye yeni odun zararlıları bulaşacağından dolayı, ülkeye ekonomik zarara uğratacaktır. Bunun önlenmesi içinde 56 C de 30 dakika boyunca ısıl işlem fırınında ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabii tutulması gerekmektedir. Bu işlem yapıldığına dair kanıt ise, ISPM-15 işaretlemesi ile yapılmaktadır. Bu vesile ile odunda bulunan böcekler vb oduna zarar veren etkenler ortadan kalkmış olmaktadır. Eğer bu işlemler yapılmadan, herhangi bir ahşap ambalaj malzemesiyle ihracat yapıldığında, o ülke kesinlikle gümrükte bu ürünleri kabul etmemektedir. Direk olarak ülkemize geri göndermektedir. Bu da ihracat yapan firmayı topyekûn zarara uğratmaktadır. Ülkemize ihracat zararının yanı sıra, politik olarak diğer ülkeler, bizim onların ülkelerine odun zararlılarını sokup, onları ekonomik kayıba uğratacakmışız gibi yorumlayabiliyorlar. Bu durumda uluslararası arenada ülkemizi zor durumda bırakabiliyor. 1 Ocak 2020 den itibaren yeni yönetmelik devreye girecek olup, ISPM-15 standartlarını doğru yapmayan firmalara büyük cezalar kesilmekle birlikte, bu firmalar aynı zamanda artık ifşa da edilecektir.
Bu konunun diğer önemli yönü ise, ahşap ambalaj üreten firmaların, bünyesinde ISIL İŞLEM OPERATÖRÜ çalıştırma zorunluluğunun olmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il müdürlüklerinde en az lise mezunu olmak şartı ile, Isıl İşlem Operatörlük kursuna katılıp, başarılı olduğunuzda, ISIL İŞLEM OPERATÖRÜ BELGESİ alarak, bu firmalarda istihdam edilebilirsiniz. Ayrıca bu firmaların Kapasite Raporlarını sadece Orman Endüstri Mühendisleri hazırlayabilmektedir. Bu anlamda hem istihdam hem de ülkemizin uluslararası arenada ihracatçılarımızın güvenilirliği söz konusudur.
Bizler Orman Endüstri Mühendisleri olarak bağlı bulunduğumuz Orman Mühendisleri Odamıza bu alanda yaptığı ve yapacağı çalışmalardan, her türlü eğitimleri vermek için maddi manevi desteklerinden dolayı odamıza ve yönetimine çok teşekkür ediyoruz.
ISPM-15 konusunda her türlü bilgi, seminer, eğitim için bana ulaşmak isterseniz Orman Endüstri Mühendisi olarak bağlı bulunduğum, Orman Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ile irtibata geçmeniz yeterlidir. ‘’ dedi.