Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Trabzon Barosu Kararını Verdi Acaba Töreni’ne katılacaklar mı?

Trabzon Barosu Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılıp katılmama konusundaki kararını verdi.

Cumhurbaşkanı Sarayı’nda 2 Eylül tarihinde yapılacak adli yıl açılış töreni için Yargıtay baroları davet etti.

Yapılan davete katılmayacaklarını ilk açıklayan İzmir Barosu’nun ardından Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Düzce, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Ordu, Van Barosu da birer açıklama yaparak davete katılmayacaklarını duyurdular.

Trabzon Barosunun vereceği karar merakla beklenirken Adli Yıl Açılış törenine katılıp katılmama konusunda açıklama geldi.

Trabzon Barosundan yapılan açıklamada “Yargıtay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan 2019 — 2020 Adli Yıl açılış törenine, Trabzon Barosu da davet edilmiş olup, teamüllerin aksine bu sene Baro Başkanlarının da katılacağı toplantı ya davetlerinden ötürü teşekkür ettiğimizi ve törene katılmayacağımızı Yargı tay Başkanlığı’na bildirmiş bulunuyoruz” denildi.

Trabzon Barosundan yapılan açıklama şu şekilde;

“Yargıtay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan 2019 — 2020 Adli Yıl açılış törenine, Trabzon Barosu da davet edilmiş olup, teamüllerin aksine bu sene Baro Başkanlarının da katılacağı toplantı ya davetlerinden ötürü teşekkür ettiğimizi ve törene katılmayacağımızı Yargı tay Başkanlığı’na bildirmiş bulunuyoruz

Ancak kamuoyuna yansıyan tartışmalar üzerine; Yeni Adli Yıl açılış töreniyle ilgili Baromuzun Hukuki görüşünü belirtmek üzere aşağıdaki açıklamayı yapıyoruz:

Anayasamızın 2.Maddesinde nitelikleri “Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk devleti” olarak tanımlanan ve Cumhuriyet yönetim biçiminde tarif edilen tüm niteliklerin gerçekleşmesi Kuvvetler Ayrılığı ilkesinin uygulanmasıyla olur. Demokrasi ve Hukuk Devleti için Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinin birbirinden ayrılması zorunluluktur. Tüm erklerin bir erkin elinde toplanması ya da toplanmış izleniminin verilmesi, hukuk devletinde kabul edilemez. Bu tür bir görünüm ya da oluşum en çok Yargı erkini etkiler. Zira Yargı erki yasama ve yürütme üzerinde denge-denetim-fren mekanizması n ı oluşturan ve vatandaşları n devletine bağlılığını sağlayacak olan hukuk devletini gerçekleştirecek en önemli erktir. Yargı vatandaşı n her türlü güce karşı, hukuki güvencesini oluşturur. 

Bir devlet; kuvvetler ayrılığı ilkesini uygular, Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlar ve bunun sağlandığı inancı vatandaşlara hissettirilirse hukuk devleti olur. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin uygulanmadığı, Yargının Bağımsız ve tarafsız olmadığı, insan hak ve özgürlüklerinin sağlanmadığı, evrensel hukuk kurallarının dikkate alınmadığı, bağımsız savunmanın etkisizleştirilmeye çalışıldığı, adil yargılanma hakkının gözetilmediği, adaletin sağlanmadığı, hukuki güvenliğin olmadığı bir devlet, hukuk devleti olarak nitelendirilemez.

Yeni Adli yılın birçok sorunla açılacağı herkesin bildiği bir husustur. Ülkemizde vatandaşların çoğunluğunun, yargının bağımsız ve tarafsız olduğu konusunda şüphe içinde olduğu, hukuka güvenmediği bizzat devletin yetkili makamlarınca açıklanmaktadır. Tüm bu nedenlerle ülkemizde yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu da vatandaşlarımıza hissettirmesi ve adaletin gerçekleşmesi hukuk devletimiz için çok önem arz etmektedir. Yeni Adli Yıl açılışı da dahil olmak üzere; Yargıyı ilgilendiren herhangi bir etkinliğin, yürütmenin bir mekanında yapılmasının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırılık oluşturduğu açıktır. Bu husus önceki dönemlerde de tartışma konusu olmuştur. Bu yıl Adli Yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılmasının tekrar bu tartışmayı açacağı çok açıkken, bunda ısrar edilmesinin hukuka güveni arttırmaya yönelik hiçbir olumlu katkısı olmayacağı da ortadadır. Hukuka güven duyulması için her üç erkin; yani yasama, yürütme ve yargının evrensel hukuk kurallarına, yargı etik kurallarına uygun davranması ve hassasiyet göstermesi son derece önemlidir. Yargıyı kuvvetler aykırılığına aykırı bir şekilde yürütmenin kontrolünde gösterecek her türlü davranış ve tutumdan uzak durulması, başta Yargı tay Başkanlığı olmak üzere Yargı ‘nın kurucu unsurları olan say, savunma ve yargının temel görevidir. Bu hususun Yargı tay Başkanlığı tarafından dikkate alınmaması üzüntü vericidir.

Trabzon Barosu Başkanlığı olarak; Adli Yıl Açılış Töreni’nin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olmasının; kuvvetler ayrılığı ilkesine, Yargının bağımsız ve tarafsızlığına, hukuki güvenirliğe, Bangolar Etik kurallarına ve yine bizatihi Yargıtay’ın açıkladığı Yargı Etik kurallarına aykırılık oluşturması ve hukuk devletini zedeleyecek nitelikte olması nedeniyle törene katılmayı uygun bulmadığımızı, Trabzon Barosu olarak; her zaman olduğu gibi bugün de Atatürk İlke ve Devrimlerine, Anayasamızın 2. maddesindeki devletimizin nitelikleri ve kurucu değerlerine bağlı olarak, evrensel hukuk kuralları doğrultusunda Avukatlık Kanunundan aldığımız yetki ve güçle Demokrasi, İnsan Hak ve Özgürlükleri, Hukukun Üstünlüğü, Adil Yargılanma Hakkı, Bağımsız ve Tarafsız Yargı ve Hukuk Devleti mücadelemizi sürdüreceğimizi ve Türk Yargı sisteminin sorunları n ı n çözülmesi için yapılacak olan her türlü çalışmaya da katkı sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber