EMEKLİSİ MUTLU BİR ÜLKE İSTİYORUZ
Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu 30 Haziran 1927 tarihinden sonra
30 Haziran, Emekliler Günü olarak kullanılıyor.
Emekliler Gününde emekliye verilen cüzi zam, zülum zammı olarak adlandırıldı.
Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şubesinde düzenlenen etkinlikte, emeklilere verilen yüzde 5 ve yüzde 6’lık zamlar protesto edildi.
Gün dolayısıyla bir açıklama yapan TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, 30 Haziran, ulu önderimiz ve Cumhuruyitimizin kurucusu Atatürk’ün emekliye ayrıldığı anlamlı bir gündür. Bu günü, emekliler günü olarak kutlamaktayız. Genel Merkezimiz ve Şubelerimiz, bu özel günde emeklilerimizin sorunlarını gündeme getirmekte ve taleplerimiz kamuouyla da paylaşılmaktadır.
Emekliliğin kutsal bir hak olduğunu belirten Burhan Bayraktar, emeklisi mutlu olmayan ülkelerin yoksullukla ve işsizlikle mücadele ettiğine dikkat çekerek, sosyal güvenliğin her ülke için bir sosyal koruma aracı olduğunu belirtti.
Türkiye gibi, cennet bir ülkede yaşıyoruz. Bu güzel ülkede emeklilerimize hak ettikleri değer verilmeli ve insanca yaşamaya yetecek bir aylık ödenmelidir. 50 yıllık bir geçmişi olan Türkiye Emekliler Derneği’nin emeklilerimizin örgütlü gücü olduğunu söyleyen Bayraktar; çözüm bekleyen taleplerini şu şekilde sıraladı: İntibak Sorunu Gerçek Anlamda Çözülmelidir 2000 öncesi SSK emeklilerine 6283 sayılı Kanunla intibaklar yapılmış ve 1 Ocak 2013 itibariyle intibak farkları emekli aylıklarına ilave edilmiştir. 2000 öncesi emekli olanların intibak aylıkları ile 2000 sonrası intibak yapılmayan emeklilerin aylıkları, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olmalarına rağmen, emekli aylıklarında farklılıklar oluşmuştur. Sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi içindeki objektif olmayan farklılıklar giderilmeli ve ortak standartlar oluşturulmadır. Taban aylıklar ve gelirler eşitlenmeli ve bu seviyenin tespitinde insan onuruna yaraşır hayat seviyesi dikkate alınmalıdır. Sosyal güvenlik kuruluşlarının standartlarındaki farklılıklar yasal düzenlemelerle intibak yapılarak giderilmelidir. Emekli Zamları Eşitlenmeli İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık artışları 6’şar aylık enflasyona bağlıdır.
Memur emeklileri ise 6289 sayılı Kanunla; memurlarla yapılacak toplu sözleşmenin hükümlerine göre zam uygulanmaktadır. Bu durumda; emekliler arasında fark doğduğu takdirde bu farkı ortadan kaldıracak düzenleme yapılmalıdır. Diğer taraftan, altı aylık tüfe artışlarının hesaplanmasında 418 madde grubundan oluşan dağılıma göre, enflasyon hesaplanması, emeklilerin aleyhine olan bir sisteme dönüşmüştür. Emeklilerin zorunlu harcamalarında yüksek artışların 418 maddenin kapsama alınmasıyla, tüfe artışları aşağıya çekilmektedir. Tüfe artışlarının, emeklileri temsil etme özelliği kalmamıştır. Bu nedenle, emekli aylıklarına seyyanen artışlar yapılmalı ve rerahtan da pay verilmelidir. Vergi İadesi Karşılığı Getirilen Ek Ödeme Oranları Yükseltilmelidir Vergi gelirlerine bakıldığında, dolaylı vergilerin oranının yüzde 70 olduğu açıkça görülmektedir. 2006 yılından itibaren kaldırılan vergi iadesinin karşılığı olarak, emeklilere yüzde 4-5 arasında bir ek ödeme yapılmaktadır. Emekliler harcamalarında yüzde 8-18 arasında vergi öderken, kendilerine yüzde 4-5 arasında bir ek ödemenin yapılması yetersiz kaldığından, ek ödeme oranları en az yüzde 8-9’e yükseltilmelidir. Emekliden Katılım Payı alınmamalıdır. Sağlık hizmetlerinin tek elden yürütülmesi doğru bir uygulamadır. Emeklilerin, istedikleri kamu ve özel sağlık kuruluşlarına gitmesi olumlu olmakla birlikte katkı payı, reçete payı ve ilaç fark ücretinin emeklilerden alınmaması sağlanmalıdır. Çalıştıkları dönemlerde vergi ve sağlık sigorta primini uzun yıllar ödeyen emeklilerin içinde bulundukları koşullar ve yaşları dikkate alınmalı ve katkı paylarından muaf tutulmalıdırlar. Emekliye Sendika Hakkı Tanınmalıdır Ülkemiz tarafından onaylanmış olan Uluslararası sözleşmelere uygun biçimde ve Anayasa’nın 90. Maddesi’ne eklenen son fıkra gereği; emeklilere de sendika hakkı tanınmalıdır. Çağdaş demokrasilerde öngörüldüğü şekliyle, emeklilere de toplu sözleşme yapabilme hakkı sağlanmalıdır. Evi Olmayan Emeklilerimizin Konut Sahibi Olması Türkiye Emekliler Derneği’nin altın projesi olan evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla TOKİ vasıtasıyla ev sahibi olma projesi, evi olmayan emeklilerimize yönelik TOKİ projesinin kapsamı genişletilmelidir.
Emekliler derneğinde toplanan onlarca emekli işçi ve memur, daha sonra deyim yerindeyse çalıp eğlendi.
Bunu, verilen güdük zammı bir protesto olarak adlandıran emekliler, “eğer bir yerde yapılanlara karşı gülüp oynanmaya başlanmışsa, yöneticiler bunu iki kere düşünmelidir. Bu eğlence, her 30 haziranda yapılan eğlencelerden daha farklı ve daha anlamlıdır. Dikkate alına” diyerek, bu gülünç zammın müsebbiplerini uyarmayı da ihmal etmedi.