ERZURUM’DA ‘‘SANAL TANRI’’ FİLMİNİN GALASI YAPILDI
Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri, ‘‘Sanal Tanrı’’ olarak bıraktıkları kısa metraj filmin mini galasını yaptı ve gösterime sundu.
Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri, ‘‘Sanal Tanrı’’ olarak bıraktıkları kısa metraj filmin mini galasını yaptı ve gösterime sundu.
Sanal dünyanın tanrısı olan internetin doğru kullanılmadığında nelere yol açacağını konu edindikleri, süresi 7 dakika olan ‘‘Sanal Tanrı’’ adlı kısa metraj filmin bugün saat 12.00’de Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda mini ön gösterimi yapıldı ve gösterime sunuldu.
Filmin yönetmeni Furkan Sucu, ön gösterim sonunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sucu; Küresel ölçekte güvenlik araştırması yapan ‘Akıllı Bina Araştırması’ adlı bir sitenin hazırladığı rapora göre, 2020’de hanelere yapılacak güvenliğin 42 milyar dolara ulaşacağına dair söylentilerin olduğunu ve bu rakamın uçuk bir rakam olduğunu; akıllı telefon kullanıcı sayısının günümüzde 5 milyar olduğunu, internet medyasının güvenliğinin ise meçhul durumda olduğunu söyledi. Sucu açıklamalarının devamında; bu filmin medya okuryazarlığı kapsamında çekildiğini, çektikleri kısa filmin konusunun günümüzde de yaşandığını, bu sebepten ötürü de akıllı telefonu artık kullanmayacağını ve geri kalan yaşamında tuşlu telefon kullanacağını bildirdi. Sucu; 2,5 yıl önce sosyal medyadan çekildiğini, bu sayede artık gerçek hayata daha çok yaklaştığını, daha çok üretken olduğunu, eğer böyle yapmadığında 4 yıldır yazdığı kitabı çıkaramayacağını ya da ekibiyle bu filmi çekemeyeceğini söyledi. Sucu gelen konuklara sosyal medyadan çekilmeleri gerektiğini, eğer sosyal medyaya devam etmek istiyorlarsa bunu bilinçli kullanmaları gerektiğini, eğer ki bilinçli kullanılmadığında yıllar sonra karşılarına nelerin çıkacağını bilmediğini aktardı.
Galanın bitiminde yönetmen Sucu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda bizlere; Sanal Tanrı filminin konusunun medya okuryazarlığına dikkat çekmek olduğunu, günümüz izleyicilerinin çok da bilinçli olmadığını ve bu konularda pasif kaldıklarını, medyanın sadece televizyon veya sinema olmadığını, bunların içine sosyal medyanın ve internet medyasının da katıldığını ve bu konuda da izleyici kitlesi olarak geri kaldığımızı söyledi. Röportajın devamında Sanal Tanrı konusunun gelecekle ilgili değil, tam da günümüz ile ilgili olduğunu; çünkü izleyici kitlesi dediğimiz kitlenin bu gibi konularda çok da bilinçli olmadığını, Sanal Tanrı adını verdikleri filminde medya okuryazarlığı adı altında çekildiğini, filmde buna işaret – buna gönderme yapıldığını, bunun da sebebini izlediğimiz bir gönderiyi yorumlamadan – eleştirmeden direk emmeye meyilli olduğumuzu, buna alıştırıldığımızı, aslında o gönderilerin alt metinlerini okumamız gerektiğini, onların ne demek istediklerini anlamamız gerekirken, hiç süzgeçten geçirmeden onları yuttuğumuzu, bununda yanlış bir şey olduğunu açıkladı. Sucu röportajın sonunda; sosyal medyayı kullanma şeklimizin pervasızca olduğunu, akıllı telefonlarda çektiğimiz fotoğrafların olsun, ses kayıtlarının olsun, bunları yedeklediğimiz Google Depoları olsun hiç birinin güvenilirliğinin olmadığını; Sanal Tanrı adlı kısa filmlerinde buna bir gönderme yaptıklarını aktardı.
‘‘Sanal Tanrı’’ adlı kısa filmin ekibi:
Kurgu: Furkan Sucu
Kamera: Furkan Sucu
Işık: Şahin Timur
Ses: Ahmet Ercüment ve Yusuf Kudret Aydın
Kostüm/Makyaj: İrem Savaş ve İrem Çalışkan
Senaryo: Furkan Sucu
Yönetmen: Furkan Sucu
Oyuncular:
Murat Küçük
Deha Beşyıldız
Fatih Çiçek
Seyfettin Kara
Gözde Altıntaş
Mert Tiryaki
Devrim Aktürk
İrem Savaş
Ömer Sürmen
İrem Çalışkan
Selim Serdar
Suna Demirkol
Yusuf Kudret Aydın
HABER: Devrim AKTÜRK
FOTOĞRAFLAR: İrem ÇALIŞKAN