BİR KAZA DAHA UCUZ ATLATILDI. YAŞADIĞIMIZ BU KAZAN PATLAMASI İLK DEĞİL !…
Konutlar, işyerleri ve sanayimizde ısınma ve enerji üretimi amacıyla kullanılan sıcak su kazanları, kalorifer kazanları, kızgın yağ kazanları ve buhar kazanları ısıtma sisteminin en önemli parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Basınç altında çalışan bu sistemlerin güvenli bir şekilde işletilmesi, belirli teknik standartlar çerçevesinde, uzman ve yetkili personeller tarafından kontrol edilmesi ve ehil kişilerin idaresi ile mümkündür.Aksi takdirde istenilmeyen üzücü olaylar kaçınılmazdır.
Ne yazık ki sıkça duyduğumuz kazan patlamalarının sonuncusu da bu hafta başında Yomra ilçemizde yaşanmıştır. Yomra ilçemiz Sancak mahallesindeki bir apartmanda bulunan bir kalorifer kazanı patlamıştır. Patlama sırasında olay yeri ve çevresinde kimsenin olmaması nedeni ile kaza ucuz atlatılmış ölen ya da yaralanan olmamıştır.
Bu kazanın patladığı sırada kimsenin olmaması bir şans olarak değerlendirilebilir ancak, teknik açıdan böyle bir durumun kabulü de mümkün değildir.Söz konusu kazanın herhangi bir akredite kuruluş tarafından denetime tabi olmadığı,otomasyon sistemine sahip olmadığı, sirkülasyon sisteminin devre dışı olduğu ve basınç yükselmesi nedeni ile veya kazan yakma sırasında günün belirli saatlerinde kazancı tabiriyle kazanı uykuya alınması ve sonrasında kömür atılması klapenin kapalı unutulması neticesiyle hızla yayılan gaz patlaması sonucu patladığı tahmin edilmektedir.Ancak her ne şekilde çalışırsa çalışsın bir kazanının devreye alınması sırasında ve çalışma süresi boyunca bir kazan operatörü tarafından kontrol altında tutulması ve takibi zorunlu bir durumdur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 25 Nisan 2013 tarihinde yayımlanan, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” gereğince işletmelerde kullanılan tüm basınçlı kapların periyodik olarak yılda bir kez test ve kontrollerinin yapılması yasal bir zorunluluk olduğu gibi, çalışanların sağlığı, güvenliği, işletmelerin emniyeti ve verimliliği içinde gereklidir. Bunun yanında tüm kazan kullanıcılarının Kazan Operatörü Yetiştirme Kurslarına katılarak, gerekli teknik eğitimler alması ve sertifikalanması da gerekmektedir.
Odamız, Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) tarafından “A” Tipi Muayene Kuruluşu olarak basınçlı kaplar ve kaldırma iletme araçlarının periyodik kontrolleri konusunda akredite edilmiştir. Bu çerçevede Makina Mühendisleri Odası olarak, Odamıza başvuruda bulunan birçok kamu kurumunun, sanayi tesisinin ve binaların her türlü kazanlarının periyodik kontrolleri, Odamızın uzman teknik personelleri tarafından yapılmakta ve kazanların standartlara uygun ve emniyetli bir şekilde çalışması sağlanmaktadır. Ayrıca Odamız bünyesinde kazan kullanıcılarına yönelik teknik eğitimler düzenlenmekte ve kazan kullanıcıları yetkilendirilmektedir. Ne tesadüftür ki bu kazanın patladığı gün düzenlemiş olduğumuz “Isıtma Sistemi Kazan ve Tesisatları” konusundaki eğitimimizle bu konuda üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek ve duyarlılığını artırmayı amaçlayarak ne kadar doğru bir tespit yaptığımız bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Lütfen, geçtiğimiz yıllarda ülkemizde ve son olarak da tekrar ilimizde yaşadığımız kazan patlamalarına davetiye çıkarmayalım, tedbirimizi önceden alalım. Böylesine önemli bir konuda, tüm işletmeleri, kazan kullanıcılarını ve sanayicilerimizi daha dikkatli olmaları için uyarıyor, gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyor, ucuz atlatılan bu kaza sonrası mağdurlara geçmiş olsun diyoruz.
Saygılarımızla
Fulya Bankoğlu
TMMOB MMO Trabzon Şube Başkanı