TRABZONLULAR YENİDEN DENİZLE BULUŞUYOR
Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden 152’sinin denize kıyısı vardır. Dünya nüfusunun Yaklaşık olarak Yo 75’i de kıyılarda ya da kıyılara yaklaşık bölgelerde yaşamaktadır.
Dünyada üretilmekte olan petrolün 7030’dan fazlası, doğalgazın ise yarıdan fazlası denizlerden temin edilmektedir. .
Yeryüzünde bir yılda sağlanan gayri safi hasıla yekünu 75 trilyon dolardır. Karasal alanların yaklaşık 2,5 katı büyüklüğünde olan deniz ve okyanusların insanlığın hizmetine sunduğu hizmetler bütün dünyada 20-23 trilyon dolarlık bir katma değersağlamaktadır.
Dünya yüklerinin Yo 85’i, petrol ürünlerinin ise o 97’si deniz yolu ile yapılmaktadır. demiryolu taşımacılığına kıyasla 3 kat, karayolu Deniz taşımacılığının; göre de 21 kat daha ucuz olduğu taşımacılığına göre 7 kat, havayolu taşımacılığına bilinen bir gerçektir. |
Ülkemiz coğrafi konumu ve iklim şartları açısından mükemmel bir konumda bulunmaktadır. Bu güzel vatanı bize bırakanlara şükran ve minnet borçluyuz.
Üzerinde yaşadığımız dünyanın; denizci olmayan ülkeleri ve sırtını denize dönen milletler asla affetmediği de tarihi bir gerçektir.
Tam manasıyla yüzünü denize dönerek, devleti ve milleti ile denizci olması, ulusça denizciliğe gereken önemin verilmesi durumunda; ülkemizin hızla gelişmesi, kalkınması jeopolitik bir güç merkezi olması hiç de zor değildir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılı 2023’e kadar halkımızdan bir milyon kişiyi denizcilik kültürü aşılamak, başarılı ve tecrübeli kaptanlarca verilecek denizcilik düzenlemek, Denizci Millet, Denizci eğitimi sonrasında Amatör Denizcilik Belgesi
Ülke hedefine ulaşmak. İnsanımızın yüzünü yeniden denizlere çevirerek ufkumuzun ötesini görmelerini sağlamak maksadıyla Bakanalığımızca Amatör Denizcilik Temel Eğitimi Proğramı başlatılmıştır. Halkımıza duyurulur. Trabzon Liman Başkanı Temel ADIGÜZEL Muracaatların Şahsen yapılmasına özen gösterilmesini şahsen yapılmayan muracaatlar kabul edilmeyecektir dedi
Özel Röportaj: Taştan YILDIRIM