1920’den bu yana bağımlılıklarla mücadelede bir asırlık tecrübeye sahip Yeşilay, 81 ilde eş zamanlı olarak başlatacağı “Bağımsızlık Seferberliği” ile yepyeni bir döneme adım atıyor. 26 Kasım 2024’te Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek lansmanda “Hepimiz İçin Bağımsız Gelecek” misyonuyla hem önleyici hem de rehabilite edici yöntemlerin, devlet ve millet olarak el ele sahada daha geniş kitlelere yayılması hedefleniyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın katılımı ve Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in ev sahipliğinde gerçekleşecek lansmanda, Bağımsızlık Seferberliği kampanyasının tüm detayları kamuyla paylaşılacak.
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç: “Amacımız gelecek nesillere daha sağlıklı bir yaşam armağan etmek”
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, lansman öncesinde Bağımsızlık Seferberliği’ne ilişkin bilgilendirmesinde şunları kaydetti: “Bağımlılıkla mücadele, toplumun her kesimini yakından ilgilendiren bir konu. 26 Kasım’da gerçekleştireceğimiz tarihi toplantıda bakanlık ve kıymetli valilerimizin katkılarıyla,120 Yeşilay Şubemiz, 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezimiz (YEDAM), birisi Diyarbakır diğeri Bursa’da olmak üzere iki rehabilitasyon merkezimiz (REHAB), 178 Genç Yeşilay Üniversite Kulübümüz, 120 bini aşan gönüllümüz ve 10 binin üzerinde Yeşilay elçimiz ile ve elbette devletimizin yüce katkıları ve milletimizden aldığımız inanç ve güçle “Bağımsızlık Seferberliği”ni başlatacağız. Bağımsızlık Seferberliği ile bağımlılıklara karşı mücadelemizi toplumun tüm katmanlarını sahada daha etkin hale getirmeyi ve bağımsız bir gelecek için birlikte harekete geçmeyi ve uygulamayı planlıyoruz. Bağımsızlık Seferberliği ile amacımız öğretmenimizden eczacımıza, din görevlimizden muhtarımıza kadar toplumun tüm katman ve temsilcileriyle Türkiye’mizin her köşesine ulaşarak bağımsızlık mücadelemizi yaymak. Yeşilay olarak,5 bağımlılık türüne karşı özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın daha dirençli olmalarını hedefliyoruz. Gelecek nesillere daha sağlıklı bir yaşam armağan etme hedefiyle çıktığımız bu yolda bağımlılıklarla mücadelede güçlenerek yola devam ediyoruz.”
Yeşilay Hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.