Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN FINDIK VE MEYVE BAHÇELERİNDE ZARARLI VE HASTALIKLARLA MÜCADELE KONUSUNDA UYARI !

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri ziraat mühendisi Veysel Baki ve Teknik Hizmetler Birimi ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir Bozdoğan mahallesinde Muzaffer Gedikli’ye ait aronya meyve bahçesinde incelemelerde bulundular.

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN FINDIK VE MEYVE BAHÇELERİNDE ZARARLI VE HASTALIKLARLA MÜCADELE KONUSUNDA UYARI !


AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN FINDIK VE MEYVE BAHÇELERİNDE ZARARLI VE HASTALIKLARLA MÜCADELE KONUSUNDA UYARI !

Aronya, ceviz, armut, vb meyveler ile sebze dikim alanlarında da incelemeler yapıp, üreticimize yapılan tespitler hakkında bilgi verdiler ve gördükleri hastalık ve zararlılara karşı yapılacak mekanik ve kimyasal mücadele hakkında öneride bulundular.

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri ziraat mühendisi Veysel Baki yapılan çalışmalar hakkında şu açıklamalarda bulundu “Aronya bahçelerinde kabuklu sülük (salyongoz) , kahverengi kokarca zararlılarına rastlanılmış, ceviz ağaçlarında antraknoz , fındık bahçelerinde külleme, sebze alanlarında mildiyö hastalıkları gözlenmiştir. Bu doğrultuda gerekli tavsiyeler yapılmıştır.

Tüm üreticilerimizin arazilerini kontrol etmeleri önemli. Kahverengi kokarcanın yeniden çıkış dönemi başlamıştır. Zararlının görüldüğü fındık ve meyve bahçelerinde ruhsatlı ilaçlar ile ilaçlama yapılmalıdır. Samuray arıları salınan mahallelere 1-2 km mesafeye kadar olan tüm mahallelerde ilaçlama yapılmalıdır. Salyangozlar elle toplanmalı eğer popülasyon fazla ise % 6 Metaldehyde etken maddeli kimyasal granül pelet yemler kullanılmalıdır. Ceviz antraknozuna karşı 400 g/l Tea tree oil + 200 g/l Difenoconazole , 300 g/l Cyprodinil etken maddeli ilaçlar ile ilaçlama yapılmalıdır” dedi.

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir’de üreticilerimize havaların sıcak geçmesi ile ilgili uyarıda bulunuyor. Temmuz ayı önceki yıllara göre sıcak geçiyor , bitki su ihtiyacı artıyor . Özellikle aronya bahçelerinde meyve oluşumunu büyük oranda tamamlanmış ve bitki su isteği artmaktadır. Bitkilere potasyum oranı yüksek MKP(0-52-34) ya da 10-5-40 +Mikroelement içeren gübreler ile son bir defa daha gübreleme yapmak gerekir ve havanın serin saatlerinde toprak nem durumuna göre sulama yapılmalıdır. Tabii imkanı olan fındık ve tüm meyve ve sebzeleri sulamalarında fayda vardır. Sulamada dikkat etmemiz gereken bir husus vardır , sulama işlemini havanın serin saatlerinde yapmamız gerekir.

Ayrıca fındık bahçelerinde dip sürgün temizliği yapılmalı, bahçe altı bakımını el ya da motorlu tırpanlar ile yapmaları gerekir. Yine aronya üreticilerimizde bahçe içinde bulunan yabancı ot mücadelesini yapmaları gerekir.

Detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimiz Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ya da Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığına uğrayabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber