Kadın ozanlarımız ise pek bilinmez. Oysa Nurşah Bacı, Sarıcakız, Şahsenem Bacı, Sürmelican, Sinem Bacı, Gülçınar, Arzu Bacı, Ezgili Kevser de bu kültürün yaşaması için birçok eser ortaya çıkarmışlardır. Türk Halk Müziğini harmanlamışlar, yaşadıkları acıları, hüzünleri, sevinçleri şiirleri, ağıtları, destanları ile sözleştirip hala büyük heyecanla seslendirdiğimiz o eşsiz türküleri bizlere kazandırmışlardır.
Trabzon’da Taka Müzik ve Halkoyunları Türk Halk Müziği Topluluğu da günümüze kadar gelmiş bu eşsiz eserleri geleceğimize hatırlatmak ve yaşatmak adına programın adını ‘MİRAS’ koyarak izleyiciler karşısına çıktı.
Sunuculuğunu Eyüp Köse’nin yaptığı gecede şef Hanife Sümer yönetimindeki koro 1,5 saatlik keyifli türkü akşamında adeta kulakların pasını sildi. Dilruba Kullukçu, Arslan Ardıç, Engin Ahmet Muhsir, Mürsel Hunutlu, Gamze Kara, Coşkun Üçüncü ve Ayten Cansız da solo performansları ile takdir topladı.
Gecenin sonunda koro şefi Hanife Sümer’e çiçeğini takdim eden dernek başkanı İsmet Sadi Ülker bu kültüre hizmet eden amatör müzik derneklerini Müdafaai Müzik Cemiyetleri olarak gördüğünü belirterek şöyle konuştu:
“Kurtuluş Savaşı yıllarında Müdafaai Hukuk Cemiyetleri vardı. Ve bu cemiyetler orduya düzenli olarak destek sağlıyor, düşmana pusu atıyor, asker kazandırıyorlardı. Bizde bu mirası yaşayacak olan profesyonellere bir giriş kapısı, verebildiğimiz kadar destek, elimizden geldiğince eğitim verip, o mirası daha iyi bir şekilde taşınması, daha evrensel hale gelmesi için çaba sarfetmelerini teşvik etmeye çalışıyoruz. Bütün burada faaliyet gösteren derneklerimize teşekkür ediyorum. Ancak hak ettiğimizden daha az ilgi ve saygı görüyoruz. Birde salonlarımız doluyor evet ama bazen insanlar dışarıda kalıyor. Buna da üzülüyoruz. Şöyle bin kişilik, akustiği düzgün, güzel bir ses sistemine sahip bir salonumuz olursa çok seviniriz. Yetkililere duyurumuz olsun.”
Ülker ayrıca başarılı sunumuyla geceye renk katan ve Kocaeli’ne tayini çıkan Trabzonlu eğitimci Eyüp Köse’ye derneğe katkılarından dolayı plaket takdim etti.