TRABZON’DA RAYLI SİSTEM
Geçmişten buyana Trafiğin hep sorun olduğu Trabzon’umuzda yapılan tüm baypas çalışmalara rağmen çok olumlu çok verimli sonuçların alınamadığını her vatandaş gözlemliyor.
Tabii bunda en büyük etken, Şehrin Kadim Şehir olması, tarihi açıdan bu tür çalışmalara eğilimli olmayışı şehrin yoğunluğunun meydan bölgesinde olması ve bir türlü şehrin yapılaşmada konut ve iş merkezi noktasında güneye doğru açılamayışı sayılabilir.
24.04.2024 tarihinde Ulaştırma Altyapı Bakanlığı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi arasında “Trabzon hafif raylı sistem projesinin” raylı sistem hattının devir protokolü yapıldı.
Buna göre projenin birinci etabının “Şehir Hastanesi- Meydan arasındaki 8,7 km’lik kısmına 2025 yılında başlanacağı 2028 yılında bitirileceği ardından da Meydan – Havaalanı etabına başlanacağı belirtilmektedir.
TMMOB Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Serbülent Vural’ın başkanlığında Trabzon Basın camiasına yapılan basın açıklamasında projeye farklı baktıklarını ve bu projenin yeniden masaya yatırılması gerektiğini vurguladı.
Trabzon Mimarlar Odası Şube Başkanı Serbülent Vural Bey’in açıklamalarından bazılarını paylaşıyorum.
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından 2022 yılında onaylanmış̧ “Trabzon Ulaşım Ana Planı’nda Akçaabat – Arsin arasında planlanan raylı sistemin birinci etabında Stadyum – Meydan – Havalimanı bölümünün yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Ancak yapılan protokolde bu etap tekrar ikiye bölünmekte, kent merkezinin doğu tarafındaki hat (Trabzon Havalimanı hattı) sonraya bırakılmaktadır.
Oysa kentin doğu tarafında kalan bölgede; sanayi siteleri, Maçka / Erzurum yolu bağlantısı, Şehirlerarası Otobüs Terminali, Forum AVM, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi (1000 yataklı), Diş̧ Hekimliği Fakültesi, Havalimanı, Hayri Gür Kapalı Spor Salonu, Avrasya Üniversitesi gibi nüfus çeken işlevler nedeniyle Trabzon Hafif Raylı Sisteminden faydalanacak yolcu sayısı daha fazladır.
Bu protokol ile ulaşım ihtiyacının daha belirgin olduğu kentin doğu tarafı 2028 yılından sonraya bırakılmaktadır.
- Diğer yandan kamu yatırımı olarak gerçekleştirilecek olan Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesinin bir an önce işletmeye açılması ve yapılan yatırımın kamuya geri dönüşü hem kamu kaynaklarının verimli kullanımı hem de projenin devamı açısından Daha önce Ulaşım Ana Planında önerilen Meydan bölgesinin her iki yönündeki (doğu- batı) Havalimanı – Meydan – Stadyum aksı, yolcu potansiyelinin en yüksek olduğu hattır. Proje bu biçimi ile yapılıp açılırsa beklenen en büyük ekonomik faydayı sağlayacak ve yatırım kısa sürede geri dönebilecektir. Aksi durumda imzalanan protokolde belirtilen Şehir Hastanesi – Meydan hattı sadece batı bölümü özelinde yeterli yolcu kapasitelerine ulaşamayacağından yatırımın geri dönüşünü uzatacak, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi kamu kaynaklarını tüketen bir proje olarak kadük kalabilecektir. Bu durum diğer etapların gerçekleştirilmesini tehlikeye atacak ve kentin ulaşım sorunları çok daha uzun yıllar çözülemez hale gelecektir.” Dedi.
Bu açıklamalara bakıldığında Hafif Raylı Sistem Projesinin uygulanmasında birçok sorunu da beraberinde getireceği görülmektedir.
Bu sese kulak verilmesi, Projeyi yönetenlerin TMMOB Trabzon Şube Başkanlığı ile bir araya gelerek vatandaşın lehine uygun olan ortak bir yolun bulunması gerekmektedir.
Bir vatandaş olarak merak ediyorum bu proje hayata geçerse kamulaştırma sorunu nasıl aşılacaktır. Meydan ve civarında emlak fiyatları bellidir. Bunun da dikkate alınması gerekir.
Belediyelerin bu tür konularda STK’ ları dikkate alması gerektiğini de vurgulayalım.
Sayın Serbülent Vural Beye ve ekibine de buradan başarılar diliyoruz.