7000 civarında olduğuna dikkat çekerek bu başvuruların niteliklerine göre değerlendirilip çözüm üretilmesi için belediye bünyesinde bir İstihdam Ofisi kurulacağını söyledi.
Ortahisar Belediye Meclisi’nin mayıs ayının ikinci toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Kaya başkanlığında gerçekleştirildi.
Meclis oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumluluklarıyla, çalışma usul ve esaslarına dair yönetmeliğe ek maddeler eklenmesiyle ilgili gündem maddesi müzakere edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Temel Çoban, vatandaş memnuniyeti ve personel verimliliğini artırmak için İnsan Kaynakları Müdürlüğü bünyesinde Verimlilik ve İstihdam Ofisi’nin kurulmasına gerek duyulduğunu dile getirerek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Seçim çalışmalarından önce ve sonra, başkanımıza iş konusunda birçok talepler geliyor. Bu taleplerin niteliklerine göre araştırılıp yardımcı olunması için, istihdam ofisi kurulması arz olunmuştur. Başkanımız da bu niyetle bir İstihdam Ofisi’nin kurulmasına gerek olduğunu ve insanlara bir nebze olsa da yardımcı olunabilmesi için böyle bir yola başvurduğumuzu söylemek isteriz.”
“ÜLKENİN TEMEL SORUNU İŞSİZLİK, YOKSULLUK, GEÇİM DERDİ VE HAYAT PAHALILIĞI”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Kaya ise göreve gelmeden önce ve sonra kendisine en çok iş başvurularıyla ilgili talep geldiğini, bu taleplerin niteliklerine göre değerlendirilip, çözüm üretilmesi için İstihdam Ofisi kurmaya karar verdiklerini belirterek şunları aktardı:
“Sizler de biliyorsunuz, ülkemizin en önemli sorunu işsizlik. Her gün onlarca gencimiz, insanımız ellerinde CV’leriyle belediyemize iş başvurusunda bulunuyor. İnanın ben bu derecede bilmiyordum. Uzun yıllar siyasetin içinde bulunan biri olarak ülkenin temel sorununun işsizlik, yoksulluk ve geçim derdi, hayat pahalılığı olduğunu biliyordum ama bu derece iş talebi geleceğini açıkçası tasavvur edemiyordum. Seçildiğimiz günden beri yanılmıyorsam 1500-2000’e yakın özgeçmiş geldi. Belediyemize bizden önceki dönemde de 5000’e yakın bir müracaat olmuş. Yani şu an 7000 özgeçmiş masamızda bizden, belediyemizden iş bekliyor. Böyle bir tablo var.”
“BELEDİYEMİZDE ÇALIŞAN SAYISI ÇOK FAZLA”
Ortahisar Belediyesi’nin nüfusuna oranla çok fazla personel çalıştırdığına dikkat çeken Başkan Kaya, “Sizler de biliyorsunuz, belediyemizde 1733 personel çalışıyor. Bizim nüfusumuzdaki belediyelerle kıyasladığımızda, çalışan sayımızın fazla olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Birçok birimde çok sayıda arkadaşımız var. Onlara verilecek iş yok, oturacak sandalye yok. Bu tür meselelerin konuşulduğunu sizler de biliyorsunuz. Seçim öncesinde alınan arkadaşlar var. Bu ve benzeri sıkıntılarımız var. Bunun yanında yeni seçilmiş bir belediye başkanı olarak vatandaşların bizden beklentileri var ki, her gün bununla yüzleşiyoruz. Yani o kadar dramatik meseleler yaşıyoruz ki, annem yaşımda, bir teyzemiz geldi, ‘Oğlum tek umudum sizsiniz, vallahi ben eve gitmeyeceğim, bana söz vereceksiniz’ dedi. Kadıncağız yalvar yakar çocuğuna iş istiyor! Bunu o kadar çok çeşitlendirebiliriz ki, her birinize muhtemelen bu yönde talepler geliyordur. Bunun iktidarı, muhalefeti yok. Belediyenin kurum olarak bu yükü karşılayabilmesi mümkün değil. Bu kadar insana iş bulabilmesi mümkün değil. Şöyle bir değerlendirme yaptık. Bazı belediyeler İstihdam Ofisi kuruyor. Bu ofisler başvuran herkesin özgeçmişini kayıt altına alıyor. O insanların niteliğine göre başvuruları sınıflandırıp kayıt altına alıyor. İstihdam Ofisimiz bunun için bir ihtiyaç. O kayıt altına alınan gençlerimize belediyemizde işçi fazlamız olduğu için cevap veremiyoruz. Ama piyasada bu gençlerimize iş bulmaya çalışıyoruz. İstihdam Ofisi’nin temel amacı budur.” şeklinde konuştu.
“İSTİHDAM OFİSİ’YLE İŞVEREN İLE İŞ İSTEYENLERİ BULUŞTURACAĞIZ”
Belediyenin ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği yaparak istihdam ihtiyacı olan alanlarda kurslar açması gerektiği üzerinde duran Başkan Kaya, “Bir taraftan iş arayan gençlerimiz varken, diğer taraftan işçi arayan iş insanlarımız var. Hatta bir otelci arkadaş geldi yanıma, ‘Bana 13 kişi yollayabilirsin başkanım’ dedi. İşte hemen burada İstihdam Ofisi’ndeki verilere girip bu alandaki çalışmak isteyen kim varsa, eğitimi olan kim varsa hemen oraya yönlendireceğiz. Mesela yine bir arkadaş geldi bana hidrolog lazım dedi. Nehirlerde debileri ölçen kişiler. Bunu yapan personel açığı var şehrimizde, yetişmiş insanımız yok. İşte bu noktada Halk Eğitim ile işbirliği yapıp, bu alanda personel yetiştirebilirsek onların da hemen iş bulabileceğini öngörüyorum. Yine ses sistemleriyle ilgili bilgisi olan personel ihtiyacı oluyor. Bu alanda da 50 -60 kişi lazım dedi. Bu alanda da Halk Eğitim ile işbirliği yapıp, bir aylık bir kursla bu ses ve kamere sistemleriyle ilgili kurslar düzenleyerek bu kişileri yetiştirebiliriz. İşte bu şekilde müracaat eden gençlerimizin bir kısmını oraya yönlendirebiliriz. Yani iş arayan genç ile iş vermek isteyen iş insanını buluşturmaya yönelik bir istihdam ofisinden bahsediyoruz. Bu yerel yönetimlerin bir görevi haline geldi. Bu konuda ülkemizin durumu ortada. Birçok diploma sahibi, dil bilen gençlerimizin işsiz olduğu bir ülke gerçeğinden bahsediyoruz. Bizlerin yerel yöneticiler olarak elini taşın altına koyup gençlerimize yardımcı olması kanaatiyle böyle bir istihdam ofisini kuracağız.” ifadelerini kullandı.
“İŞKUR İLE İRTİBATTA OLACAK”
Başkan Kaya, AK Parti Grup Başkanvekili Zeki Kavanoz’un ‘İstihdam Ofisi’nin İŞKUR ile bağlantı ve koordinasyon kurup kurmayacağına’ yönelik sorusunu da cevap verdi.
Başkan Kaya, “İstihdam Ofisleri’nin İŞKUR ile irtibat kurmaması düşünülemez, daha sağlıklı verimli olması için İŞKUR ile her zaman irtibat halinde olacağız.” dedi.
“ÖZ KAYNAKLARIMIZI KULLANMALIYIZ”
Başkan Kaya, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen Gözalan, Tos ve Çağlayan Mahallelerinde bazı taşınmazların satışa çıkarılmasına yönelik maddelerle ilgili konuştu. Başkan Kaya, ağır faiz yükü nedeniyle kredi kullanmaya gerek kalmadan belediyenin kendi öz kaynaklarını kullanarak atıl durumdaki bu tür alanların satılarak kaynak üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
İlgili gündem maddesi oybirliğiyle kabul edildi.