Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

FAZ Zirvesi’nin konusu bu sene iklim krizi oldu!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübü’nün (KTÜEMK) her yıl ‘Birlikte Değerlerimize Işık Tutalım’  mottosuyla düzenlediği Farkındalık Zirvesi’nin (FAZ) bu yılki konusu olan ‘Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi’yle ilgili dikkat çeken sunumlar yapıldı. 

FAZ Zirvesi’nin konusu bu sene iklim krizi oldu!


FAZ Zirvesi’nin konusu bu sene iklim krizi oldu!

KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveye; TEMA Vakfı Trabzon İl Temsilcisi Zafer Yücesan, HEAŞ Eğitim Müdürü Muhammed Vefa Arıkan,  CW Enerji Çevre Mühendisi Aslıhan Kılar ve Ortahisar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli Çevre Mühendisi Ezgi Kazan konuşmacı olarak katıldı.
Çevre örgütlerinin ve öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği zirvede bir sunum gerçekleştiren Ortahisar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli Çevre Mühendisi Ezgi Kazan iklim krizi ve küresel ısınmayla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.  
“DENİZ SEVİYELERİ YÜKSELİYOR”
Küresel ısınma sonucunda her geçen yıl dünyanın daha fazla ısındığına vurgu yapan Kazan, küresel ısınmanın fiziki etkilerini şöyle sıraladı: “Ortalama deniz ve yüzey sıcaklıkları artıyor. Sel ve kuraklık vakaları artıyor. Dağ ve kutup buzullarının erimesi sonucu deniz seviyeleri yükseliyor. Fırtına, tayfun, kasırga gibi yıkıcı atmosfer olaylarının sayısı ve etkileri daha çok artıyor. Tatlı su kaynakları azalıyor.” 
“İÇME SUYU KAYNAKLARI AZALIYOR”
Küresel ısınmanın sosyo-ekonomik etkileri üzerinde duran Kazan, yükselen deniz seviyeleri nedeniyle göçlerin artığına dikkati çekti. Kuraklık sebebiyle tarımsal faaliyetlerin ve buna bağlı olarak gıda kaynaklarının azaldığını ifade eden Kazan, “Kuraklık yüzünden göl ve nehir seviyelerinin azalmasıyla birlikte içme suyu kaynakları da azalıyor. Kuraklıktan su yolu taşımacılığı, tarımsal sulama ve HES’lerde enerji üretimi gibi faaliyetler de olumsuz etkileniyor.” dedi. 
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin önüne geçmek için yapılması gerekenleri de anlatan Çevre Mühendisi Ezgi Kazan, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: “Toplu taşıma ve bisiklet kullanın, kısa mesefaleri yürüyün. Kaldırımların ve bisiklet yollarının iyileştirilmesi için yönetimlerden talepte bulunun. Daha az uçak kullanın. Demiryolu ulaşımı yatırımlarının artırılması için talepte bulunun. Enerji verimliliği yüksek elektrikli makineler kullanın. Yenilenebilir enerji kaynaklarını daha çok kullanın. Yerel ve ulusal yönetimlerin yenilenebilir enerjiye öncelik vermesi için talepte bulunun. Yerelde üretilmiş gıda ürünlerini tercih edin. Çöpünüzü azaltın, ambalajlı ürün satın almayın, geri dönüşümü etkin olarak uygulayın.Fosil yakıtlara dayalı enerji tüketimini engellemek için iklim örgütlerini destekleyin. İklim değişikliği konusunda bilgilenin ve bu konuda daha fazla insanı harekete geçirin. Konuyla ilgili çalışan sivil toplum örgütlerini destekleyin.” 
“MERALAR VE ORMANLAR MUTLAKA KORUNMALI”
Topraktaki karbonu korumak ve toprağın karbon tutma kapasitesini artırmak için yapılması gerekenleri anlatan Kazan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Erozyonu engellemek için toprağın örtücü bitkilerle ekili olması lazım. Erozyonu azaltacak ‘damla sulama’ benzeri uygulamalara öncelik verilmeli. Toprak sürümünü en aza indirilmeli. Çok çeşitli ürün ekilmeli. Mono-kültür tarım yapılmamalı. Sentetik gübre kullanılmamalı. Tarım kimyasallarından uzak durulmalı. Meralar ve ormanlar mutlaka korunmalı. Toprak üzerindeki ölü bitkilerin toprağa karışması sağlanmalı. Anız yakmanın önüne geçilmeli. Bilinçsiz şehirleşme durdurulmalı. Toprağın asfalt veya betonla mühürlenmesine mani olunmalı. Yerel ve ulusal yönetimlerden bu konularda talepte bulunulmalı.”
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER NE YAPIYOR?
Sunumunun son bölümünde uluslararası toplumun küresel ısınmayı önlemek için bütün ülkelere önerdiği konular üzerinde duran Kazan, “Günümüz iklim bilimcileri, kürüsel ısınmanın gelecekte yaratacağı bu sorunların olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi amacıyla en önemli sera gazı olan CO2 emisyonunun 2050 yılında net olarak sıfırlanması gerektiğini öngörüyor. Bu tür büyük ölçekli emisyon azaltma oranlarına ulaşabilmek için ise; fosil yakıtların kullanımının asgari düzeye indirilmesi, yenilenebilir enerjinin payının yaklaşık yüzde 80’lere ulaşmasının oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Yine mevcut ekonomi politikalarında kapsamlı değişiklikler yapılması gibi etkin ve sürdürülebilir, kararlı bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğundan bahsediliyor. Bu tür bir dönüşümün ise ancak geniş kapsamlı ulusal ve uluslararası iklim politikalarının uygulanmasıyla gerçekleştirilebileceği ifade ediliyor. Ayrıca; cam, kağıt, plastik ve metal niteliğindeki atıkların mutlaka geri dönüştürülerek hammadde kaynağı olarak tekrar kullanılması ve karbon ayak izinin alınan bu tedbirlerle azaltılması gerektiği üzerinde duruluyor.” açıklamalarında bulundu.
Etkinlik kapsamında öğrencilere Ortahisar Belediyesi personelleri tarafından şal, kolonya, anahtarlık, not defteri hediye edildi. Ayrıca atık pil kutusuyla ve geri dönüşümle ilgili afiş ve broşür dağıtıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber