Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

Festivalin Ardından

KEMAL ÖZDEMİR

KEMAL ÖZDEMİR

2021 yılında Beyoğlu’nda başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin bu yılki Trabzon etabı tamamlandı. 19 Ağustos’ta başlayan Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali, Trabzon’da on gün boyunca otuz beşten fazla mekânda düzenlendi. Etkinlikte beş yüzden fazla sanatçı sanatını icra ederken, festival boyunca tüm etkinliklere bir milyon üzerinde sanatsever katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da açılışta hazır bolundu. Bakan Ersoy, çeşitli etkinliklere bizzat iştirak etti. Ersoy, festival kapsamında Kızlar Manastırı’ndaki etkinliklere daha sonra Ganita Sahilinde Karadeniz Mutfağından lezzetlerin sunulduğu gastronomi etkinliğine katıldı. Açılış günü Bakan Ersoy, Ayasofya Camini gezdi ve burada yetkililerden bilgi aldı.

Bu yılkı etkinliklerin yapıldığı on bir ilden biri olan Trabzon’umuzda festivalin bitimiyle çeşitli eleştiriler de ardından geldi. Bir kısmın haklılık payı olmakla birlikte gelecek yıllara şehir olarak daha iyi bir hazırlıkla, şehrin önde gelen dinamiklerinin de dahil edilmesiyle bu şehir bu tür etkinliklerden daha çok istifade etmeli. Trabzon denilince akla gastronomi, doğa, tarih, kültür ve yaylalar gelir. Kendine has bir yaşam biçimi olan bu şehrin motifleri, folkloru, doğası, tarihi daha etkili işlenebilirdi. Yine de Kültür Yolu Festivali kapsamında sanat ve kültür altyapısı zengin bu kadim şehir resimden folklora, müzikten el sanatlarına ve tiyatroya kadar birçok farklılığını sergileme imkânı yakaladı.

Bazılarına göre endişeleri artıracak ve şüpheli bir durum olduğu dile getirilirken bize göre şehrimizin kültür ve sanat anlamın da yakaladığı bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Festivalin Ağustos ayına rastlaması ve Sümela isminin öne çıkmış olması da başka bir kesim için dikkat edilmesi gereken bir konu olarak görüldü.

Şahsen benim de festivali yakinan takip etme fırsatım oldu. İlçelerdeki açık hava sineması ve özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve “Necip Fazıl Kısakürek 40. Yıl Sakarya Türküsü, Şarkımız Bizim, Utansın, Kaldırımlar, Surda Bir Gedik Açtık” gibi eserlerin seslendirildiği etkinlik çok beğeni topladı. Ayrıca Millet Bahçesi’nde on gün boyunca çocuk etkinlikleri, yöresel yemekler, resim sergisi, film gösterimleri gibi çeşitli sanat etkinliklerinin de yer aldığı festival, Trabzonlular tarafından yoğun ilgi gördü. Birde Kanuni Parkı’nda ki etkinlikler konuşlandığı yerin hakkını veren cinstendi. Kültür olarakta Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’ndeki programlar da dolu dolu geçti.

Şehirde elliden fazla noktada on gün boyunca düzenlenen bu büyüklükteki festivalde eksiklikler çokta yadırganmamalı. Trabzon Valimizin tayin dönemi olmasının yanın da Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Tamer Bey’in de şehre kısa zamanda adapte olduğuna şahit olduk. Tamer Müdür gayreti ve tecrübesiyle kalitesini ispatladı.

Şehir olarak bu büyüklükteki organizasyonlara daha iyi hazırlanmamız gerekiyor. Şehrimizde ilki düzenlenen Kültür Yolu Festivalinde görevli paydaşlar gerekli raporlamayı yaparak gelecek yıllara şimdiden hazırlanarak şehrimizin değerlerini, doğasını, tarihi mekanlarını gastronomisini ve tarihini bu vesileyle daha fazla tanıtmış olurlar. Başta Sanat Evi olmak üzere ilgili STK’lar ve üniversiteleri de işin içine dahil ederek şehrin tanıtımına, sanatına ve sosyal hayatına katkı sunulmuş olur.
Acizane gelecek yıllardaki bu tür etkinliklerle ilgili olarak; bu alanlardaki faaliyetler iyi raporlanmalı. Bu çaptaki organizasyonlar şehrin gelişimi için bir fırsat bilinmeli. Kurumların koordinasyonu tam sağlanmalı. Amaç ve hedefler net olarak belirlenmeli. Geliştirmeye dönük öneriler belirlenmeli. Somut hedefler belirlenerek verimliği ve sürdürülebilirliği sağlamak için stratejik hedeflerden taviz verilmemeli diye düşünüyorum. Şehrin ihtiyacı var, gelecek yıllarda bu organizasyonlardan maksimumum derece faydalanmalıyız.

Son olarak; bu organizasyonda emeği geçenlere, bu festivali Trabzon’a layık gören Bakan Ersoy’a, ekibine ve organizasyon paydaşlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca bu kapsamda çok çeşitli etkinliklerinin için de bulunduğu, eş zamanlı bir organizasyona hatasız imza tan üstlenici firmaya ve çalışanlarına da teşekkürü şehrimiz adına borç biliyorum.

Kemal Özdemir

YAZARIN SON YAZILARI
Yürekle Bakmak - 19 Kasım 2024
Bilmediğini Bilmek   - 25 Eylül 2024
MİŞ GİBİ - 26 Haziran 2024
ŞEHİR VE KÜLTÜR - 18 Mayıs 2024
Medeniyet Davamız - 24 Nisan 2024
İtibar ve Güven - 1 Mart 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber