Türk Somonu Festivali’nin basın lansmanına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, TESOB Başkanı Metin Kara, DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TTSO yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, somonun ihracattaki payının son yıllarda hızla yükseldiğini belirterek, “İlimiz açısından özel katma değer olarak ön plana çıkan Karadeniz somonunu daha iyi tanıtmak, ulusal ve uluslararası pazarda üst düzeye çıkarmak için yoğun gayretler içinde olduk. Geçen yıl başlattığımız Somon Festivali’nin bu yıl ikincisini gerçekleştireceğiz. Katma değeri yüksek, ihracat değeri yüksek olan, son yıllarda ilgiyle takip edilen Karadeniz somonunu bu festival aracılığıyla daha iyi tanıtacağız. Ülkemizin çok kıymetli şeflerini davet ettik. Cuma ve cumartesi günü ilimizin farklı yerlerinde workshop tarzı çalışmalar yapacaklar” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise Karadeniz somonunun son yıllarda gerek Trabzon gerek Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir yere geldiğini vurgularken, “Hamsi’ye biraz ayıp ediyoruz gibi hissediyorum. Fakat işin ekonomik değerine baktığımızda buna değer. Hamsinin ilerleyen zamanlarda gönlünü alırız. Karadeniz somonunun büyük bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıl sadece Trabzon’dan 117 milyon dolarlık ihracat olmuş. Dolayısıyla ihracatımız içerisinde yüzde 10’luk bir paya sahip. Çok önemli bir oran bu. Üzerinde çalışmaya, bunu geliştirmeye, daha fazla tanıtmaya ve uluslararası piyasalarda gerçek değerinden satılmasına gayret göstermeye değer. Dolayısıyla Karadeniz somonunun daha da tanıtılması lazım” ifadelerini kullandı.
ÇELEBİ: SOMON EKONOMİYE, İSTİHDAMA, İHRACATA BÜYÜK DEĞER KATIYOR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi de somonun getirisinin yüksek olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Norveç somondan 8 milyar dolar gelir elde ediyor. Bizde de son 5 yılda büyük bir artış var. Yıllık 110 milyon dolara kadar yükseldi somon ihracatımız. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar kişi olacağı tahmin ediliyor. Bu anlamda gıda ihtiyacı da artacak ve kaliteli gıdaya ulaşım önemli olacak. Tüm dünya kültür balıkçılığına yöneliyor. Tezgahlarda satılan balıkların yüzde 50’sie kültür balıkçılığı ürünü haline geldi. Norveç tabii ki bizden birkaç adım önde. Ancak dünyada deneyen kişilerin de söylemiyle, Türk Somonu Norveç somonundan daha kaliteli. Bunu tanıtmamız lazım. Bölgedeki kapasite şu anda 50 bin ton ancak 150 – 200 bin tona çıktığında istihdam da binlerce kişiye ulaşacaktır. Somonun önemli bir özelliği de yüzde 97’sinin ekonomiye kazandırılabilir olmasıdır. Derisi, kanı çeşitli sektörlerde değerlendiriliyor. Hatta yüzde 3 atık hali bile gübre olarak değerlendirilebilir.”
Başkan Çelebi, alternatif turizm yaratmak zorunda olduklarını belirterek, gastronominin bunun önemli ayaklarından biri olduğunu vurguladı.
DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan da somon festivalinin markalama çalışmalarını yaptıkları Türk Somonuna değer katacağına inandığını belirterek, “Somon büyük bir ekonomik değer. Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi isteğimiz hayata geçerse eminim ke katma değeri daha da artacaktır. İşlenmiş ürün olarak ihraç etmemiz kilo başına kazancımızı artıracaktır” diye konuştu.
23 – 24 HAZİRAN’DA YAPILACAK
Türk Somonu Festivali, 23 – 24 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. 23 Haziran Cuma günü konuk şeflerin çeşitli restoranlarda gastronomi turları yapılacak. 24 Haziran Cumartesi günü saat 12.00’de Ganita’da başlayacak festival etkinlikleri kapsamında ise Workshop, söyleşiler ve konserler gerçekleştirilecek.