Türkiye’nin birçok şehrinden itfaiye teşkilatlarının katıldığı toplantı, 2 gün boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek. Açılış programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “25 Büyükşehir, 32 il, 17 ilçe ve 6 özel sektör kuruluşundan 221 misafirimizi Trabzon’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde hizmet veren itfaiye teşkilatları Trabzon’da buluştu. Büyükşehir Belediyesi ve Tüm İtfaiyeciler Birliği tarafından organize edilen “İtfaiye İstişare Toplantısı ve İtfaiye Ekipmanları Tanıtım Programı” geniş katılımla başladı. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman, Trabzon Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Tüm İtfaiyeciler Birliği (TİBDER) Başkanı Halil Yılmaz ve Türkiye’nin birçok şehrinden itfaiyeciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehri derinden etkileyen depremle ilgili hazırlanan video gösterisinde duygusal anlar yaşandı.
BAL: 7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERİYORUZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mehmet Olcay Bal, insanların can güvenliğini sağlamak için 7 gün 24 saat esasına göre çalıştıklarını belirterek “Yüzyılın felaketi 6 Şubat depreminde birçok soruna rağmen itfaiyeciler olarak hızlı bir şekilde hareket ettik. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu, demografik, coğrafik ve jeolojik özellikleri nedeniyle doğal afetlerin yaşanma olasılığı kaçınılmaz. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin getirdiği sel, heyelan, yangın gibi afete açık acil durumların artık daha sık yaşanacağı da bir gerçektir. 11 ilimizi kapsayan bu felaketten dersler çıkararak, İstanbul başta olmak üzere ülkemizin dört bir tarafında meydana gelebilecek depremlere her zaman hazır olmalıyız” dedi.
DEVLETİMİZİN TÜM KURUMLARI ETKİLİ ÇALIŞMA ORTAYA KOYDU
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu yaptığı açıklamada, 25 Büyükşehir, 32 il, 17 ilçe ve 6 özel sektör kuruluşundan 221 misafiri Trabzon’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “İtfaiye teşkilatlarımızın deprem bölgesinde bir canı daha kurtarabilmek için ortaya koyduğu olağanüstü gayretin bizatihi şahidiyim. Ben de ekibimle birlikte uzunca bir süre bölgedeydim. Orada ilk 1- 2 hafta içerisindeki arama kurtarma faaliyetlerinde itfaiye teşkilatlarımızın cansiperane çalışmalarının yakın şahidiyim. O bakımdan gerek buradaki gerekse de Türkiye’nin birçok ilinde görev yapan itfaiyeci kardeşlerimize bir kere daha Trabzon’dan şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Allah hepinizden razı olsun. Sadece bizim coğrafyamızda değil dünyada eşine benzerine rastlanılmamış, kayıtlarda olmayan büyüklükte bir deprem yaşadık. Dünyada çok az ülkenin yapabileceği bir şeyi bizim devletimiz orada gerçekleştirdi. Çok kısa bir süre içerisinde arama kurtarmadan tahliye faaliyetlerine, enkaz kaldırma çalışmalarından yaralıların nakline, cenazelerin defninden sokakların temizlenmesine, hasar tespit çalışmalarından yeni afet konutlarının yerlerinin tespiti ve inşasına kadar sayamayacağım birçok alanda devletimizin kurumları çok etkili bir çalışma orada gerçekleştirdi. Başta İçişleri Bakanlığımız ve AFAD olmak üzere onların koordinasyonunda yine orada etkin bir şekilde hizmet veren kamu kuruluşlarına da onların personellerine de ben buradan teşekkür ediyorum” diye konuştu.
DEPREM ÇALIŞMALARINDA İKİ KURUM ÖNE ÇIKTI
Deprem bölgesinde iki önemli kurumun öne çıktığını da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Bunlardan biri sivil toplum kuruluşlarıydı. Gönüllü teşkilatlarımızı orada çok aktif gördüm. Bilhassa lojistik destek sağlanması, yeme içme anlamında çok süratli bir şekilde bölgeye geldiler, gerekli düzenekleri kurdular. Ben Elbistan’daydım ve orada 67 bölgede sıcak yemek verdiler. Bütün STK’lara burada teşekkür ederim. Bir diğer kurum da belediyelerdir. Gerçekten Türkiye’nin her noktasından belediyeler, ekipmanlarıyla birlikte çok seri şekilde bölgeye intikal ettiler ve orada vazife aldılar. Büyükşehir, ilçe ve hatta belde belediyelerinin nasıl gayret gösterdiklerini ve vatandaşın hayatının normalleşmesinde nasıl büyük bir görev üstlendiklerini orada yaşadık. Bütün belediye başkanlarımıza da Trabzon’dan teşekkürlerimizi arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.
2019’DA ARAMA KURTARMA EKİBİMİZİ KURDUK
İtfaiye teşkilatlarının deprem çalışmalarına arama kurtarma noktasında çok önemli katkılar sağladığını belirten Başkan Zorluoğlu, “Ama arama kurtarma sayısının da artırılması gerektiğini gördük. AFAD çok etkin bir koordinasyon yaptı ama gördük ki sadece AFAD bünyesinde değil diğer kurumlarda da arama kurtarma faaliyetlerini etkin şekilde yapacak uzman personelin artırılması gerekiyor. Bu noktada belediyeler çok önemli bir vazife ifa edebilir. Biz Trabzon’da 2019’da göreve geldiğimizde, itfaiye teşkilatımızda uzman arama kurtarma ekibi yoktu. Yani Trabzon bir deprem bölgesi değil, depremden etkilenebilecek bir bölge ama heyelan ve sel felaketleri bakımından çok riskli bir şehirde yaşıyoruz. Dolayısıyla biz 2019’da arama kurtarma ekibimizi kurduk. Hatta balık adam ekibi de olmak üzere bu tür sel, taşkın ve heyelan gibi afetlerde daha etkin mücadele edeceğimiz bir ekibimiz oldu. Ancak depremden sonra itfaiyemizde bu tür doğal afetlerle mücadele edebilecek daha çok sayıda itfaiye personelimizin ve gönüllü itfaiyecimizin var olması gerektiğine inanıyoruz. Bu manada inşallah buna dönük bir vaziyet de alacağız” diye konuştu.
TALEPLERİNİZİ GÜNDEME GETİRECEĞİZ
İtfaiyeciliğin temel özellikleriyle diğer genel idare hizmetlerinden ayrılan çok önemli tarafları olduğunu da ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Tüm mücadelenizde sizinle beraber olduğumu ifade etmek istiyorum. İnşallah bu program çerçevesinde deneyimlerinizi bilgilerinizi birikimlerinizi birbirinizle paylaşırsınız. Afetlere ve yangınlara müdahalelerde en etkin yöntemlerin, en güzel örneklerin ortaya konulup tartışılacağı ve bir toplantı olmasını diliyorum. Vefat eden itfaiyeci kardeşlerimizin de şehitlik statüsü alması hususundaki talebinizi de çok yerinde buluyorum. Benim de encümen üyesi olduğum Türkiye Belediyeler Birliği çatısı altında, Büyükşehir Belediye başkanlarımızla birlikte bu meseleyi gündeme getireceğimizden emin olabilirsiniz. İnşallah önümüzdeki dönemde hem kanunlara hem diğer ilgili mevzuata bu taleplerinizi en iyi şekilde yansıtabilmenin gayreti içerisinde olacağız. Sözlerimin sonunda afetlere müdahale sırasında şehit olan tüm itfaiyecilerimize yüce Allah’tan rahmet diliyor, hepsini saygıyla ve minnetle yâd ediyorum” şeklinde konuştu.
YILMAZ: ÖRNEK VE ÖNCÜYÜZ
TİBDER Başkanı Halil Yılmaz ise, bugüne kadarki en geniş katılımlı toplantıyı Trabzon’da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Askerimiz, polisimiz kadar olmasa da biz de 7/24 nöbetteyiz. Bugün sancak şehrimiz Trabzon’dan bütün büyüklerimize sesleniyoruz. 1998 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul’da kurulmuş olan İtfaiyeciler Birliğimizin bugünkü yönetimi ve bütün arkadaşlarımızla bir mücadele içerisindeyiz. Evet biz sahada yaptığımız çalışmalarla zaten örnek ve öncü olduğumuza inanıyoruz. Son depremde de gerçekten bütün illerimiz adeta deprem bölgesine koştular. 10 binin üzerinde itfaiyeci ile deprem bölgesine adeta yağdık ve yine orada binlerce canın kurtulmasına vesile olduk. Eskiden itfaiye dendiği zaman akla sadece yangın gelirdi. Bugün baktığınız zaman kentsel, endüstriyel yangın, arazi yangınları, göçükler, trafik kazaları sel baskınları, deprem ve pandemide de biz itfaiyeciler başrolde olarak vazifelerimizi yerine getirmeye çalıştık” dedi.
AHMET ADANUR ANILDI
Konuşmaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi itfaiye personeli Abdullah Birinci, kemençe eşliğinde atma türkü attı. Birinci’nin türküsünde Trabzon Büyükşehir Belediyesinin vefat eden Genel Sekreteri Ahmet Adanur’u anması, herkesi duygulandırdı. Program, daha sonra Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nin fuaye alanında itfaiye ekipmanlarıyla açılan serginin ziyaret edilmesinin ardından sona erdi.