Moderatörlüğünü dernek yönetim kurulu üyesi Ali Çankaya’nın yaptığı ve akademisyenler, STK ve kamu kurum temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda doğaseverin iştirak ettiği panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Coşkun Erüz, Doç. Dr. Ertan Düzgüneş ve Dr. Öğretim Üyesi Güler Erüz katıldılar.
Ali Çankaya açılış konuşmasında bu yıl ‘Dünya Çevre Günü’ temasının plastik atıklar olduğunu belirterek, her yıl 400 milyon ton plastik atık üretildiğini ve bunların denizlerimizi, doğamızı kirlettiğini bu nedenle de canlı yaşamının tehdit edildiğine dikkat çekti.
Dr. Öğretim Üyesi Güler Erüz de kadınların çevre koruma konusunda öncü rolü bulunduğunu, dünya üzerinde önemli işler yapan kadınların neler yaptıklarını anlatarak çevre eğitiminin önemine değindi.
Doç. Dr. Coşkun Erüz ise iklim değişikliği ve çevreye etkileri ile deniz canlıları konularına vurgu yaptı. Trabzon’da 3 bin 500 ton atık üretildiğini, bunun yüzde 3,5 oranının dereler vasıtasıyla Karadeniz’e ulaştığını ifade eden Erüz, plastik atıkların 300 ila 500 yılda çözülebileceğinin altını çizdi. Erüz ayrıca, küresel ısınmanın herkesi etkileyeceğini, Türkiye’nin ise hızla çölleşmeye doğru yol aldığını da sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Ertan Düzgüneş de sürdürülebilir bir çevre için insanoğlunun bir seçim yapması gerektiğine dikkat çekerek, su kaynaklarının yüzde 80’ninin tehdit altında olduğunu ve dünya insanının yüzde 30’unun temiz suya ulaşamadığına vurgu yaptı.
Panelin sonunda Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz tarafından katılımcılara teşekkür belgesi verildi.