Reklam

Reklam
Reklam
Haberim Hamsi | Trabzon Haber

9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi KTÜ’de Gerçekleştiriliyor

KTÜ’nün ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi KTÜ’de Gerçekleştiriliyor


9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi KTÜ’de Gerçekleştiriliyor

Türkiye’den ve dünyadan alanında uzman birçok akademisyenin katılacağı ve tarım, orman ve kentsel alanlardaki zararlı organizmaların patojenleri ile ilgili bilimsel çalışmaların sunulacağı kongrenin bu yılki sloganı “Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Bir Çevre” olarak belirlendi.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, “Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre için zararlı organizmalar ile mücadelede biyolojik yaklaşımların önemi her geçen gün artmakta ve bu yaklaşımlar pek çok sorunun çözümünde önemli fırsatları da beraberinde getirmektedir… Türkiye’de, kahverengi kokarca ilk olarak 2017 yılında İstanbul’da, daha sonra aynı yıl Artvin’de tespit edilmiştir. Kahverengi kokarcanın ana istila alanı; fındık, mısır, çay, kivi, hurma, kestane, dut, muşmula ve armut gibi birçok meyve ve sebzenin üretildiği Karadeniz Bölgesi’dir. Türkiye’nin, dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olması ve Türkiye’de, kahverengi kokarcanın son zamanlarda ortaya çıkması ve yayılmaya devam etmesi, fındık üretimi ve ülkedeki diğer ürünler için potansiyel bir tehdit oluşturmaktadır. Kongrede, kahverengi kokarca ile etkin mücadele için yeni teknik ve bilimsel gelişmelerin ele alınacak olması, bölge halkının üretim sürecine ve ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.” sözlerine yer verdi.

Son yıllarda zararlı organizmalar ile mücadele sürecinde; etmenlerin tespiti, izolasyonu ve tanımlanması gibi temel çalışmalar ile başlayan pek çok araştırmanın genomik, transkriptomik, proteomik, fonksiyonel genomik, DNA tabanlı tanımlama teknikleri, gen ifade analizleri ve rekombinasyon çalışmaları gibi moleküler yaklaşımlar ile ürün geliştirilmesi, laboratuvar ve alan denemelerine kadar geniş bir yelpazede uygulama boyutuna taşınan yaklaşımların, detaylı bir biçimde ele alınacağı ve gözler önüne serileceği kongre, 31 Ekim 2024 tarihine kadar alana ilgi duyanlara ve ziyaretçilerine açık olacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Günebakış Trabzon Haber