Sayın Belediye Başkanım, Sayın Rektör Yardımcım, Sayın Dekanım, Sayın Bölüm Başkanlarım, Meslek Odalarımızın Sayın Başkanları, Değerli Öğretim Üyeleri, Değerli Üyelerimiz, Sevgili Öğrenciler ve Saygıdeğer konuklar,
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
13 Mayıs 2024. Bugün bizler için oldukça önemli bir gün. Bu yıl 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kapsamında TMMOB çatısı altındaki Mesleki Örgütlülüğümüzün 30. Yılı.
Ve Türkiye’de Peyzaj Mimarlığı eğitiminin 56. Yılını kutluyoruz. Ayrıca KTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümümüz bu yıl 30. Mezunlarını veriyor.
Bu vesileyle en başta bu süreç içerisinde yer alan emek veren tüm yöneticilerimize ve meslektaşlarımıza, ayrıca peyzaj mimarı unvanına sahip olmadıkları halde, Peyzaj Mimarlarının yetişmesinde, mesleğimizin tanınıp gelişmesinde önemli rol oynayan hocalarımıza ve mesleğimizin tüm dostlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Peyzaj Mimarları, peyzajı oluşturan doğal ve kültürel kaynakları koruyarak insanlar için güvenli, yaşanabilir, erişilebilir mekanlar yaratan ve bunu yaparken de ekolojik/ estetik/ ekonomik ve işlevsel boyutları göz önüne alarak planlayan-tasarlayan-onaran-yöneten ve geliştiren kişilerdir.
Bu yıl mesleğimiz, meslek alanlarımız ve mesleki faaliyetlerimize dair farkındalığın artması için ev sahipliği yaptığımız 60. IFLA Dünya Kongresi kapsamında 2024 teması “Dünya İçin Kırmızı Kod” olarak belirlenmiştir.
Dünya acil eyleme geçilmesi yönünde yıllardır kırmızı kod vermektedir. Gezegenimizin tüm varlıkları için , yaşanabilir halde kalması için yapılacak çalışmalarda önemli bir eşiğin önünde bulunmaktayız.
Bu kırmızı kodu ciddiye alıp bu yeni duruma uyumlanmak ve etkilerini azaltmak için küresel ölçekte bir çalışma yapılması zorunluluktur. Bu çalışmanın yapılabilmesi için tüm dünyada doğa tabanlı çözümler, mavi-yeşil altyapı peyzaj tabanlı şehircilik ve peyzaj mimarlığı hizmetlerinden yararlanılması gerekmektedir.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi 4. Dönem Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimizde belirlemiş olduğumuz farkındalık etkinliklerinden biri ‘ParktaPark’ etkinliğidir.
“Parkingday” temasından yola çıkarak düzenlemiş olduğumuz ParktaPark Etkinliği dünyanın dört bir yanındaki insanların otopark alanlarını geçici olarak tasarladığı , insanlar için daha güvenli ve daha yeşil yerler oluşturmak için halka açık parklarda ve sosyal alanlara dönüştüğü küresel, katılımcı bir projedir.
Bu etkinliğin amacı sokakları araçlardan geri almak ve bunun yerine sanatın, müziğin, rekreasyonunun ve tabi ki insanın olduğu yerlere dönüştürmektedir.
Kentlerimizin açık mekân ihtiyacına dikkat çekmek kamu alanlarının kullanımı üzerine eleştirel bir tartışma başlatmak ve kentlerimizdeki yaşam alanlarımızın kalitesini artırmaya vurgu yapmak amacıyla odamızın yönetim kurulu, bölümümüzün değerli öğretim üyeleri ve öğrencilerimizle bu organizasyonda buluştuk.
Öğrencilerimizin otopark alanlarını yeniden tasarladıkları ve otoparkı bir deneyim alanına dönüştürdüğünü görmekteyiz. Bu etkinlik kapsamında öğrencilerimiz bir sürede mevcuttaki elemanlarla otoparkı yeniden tasarlamış ve uygulamışlardır.
Ayrıca sol tarafta görmüş olduğunuz minik bahçeler KTÜ adına yürütücülüğünü Prof. Dr. Arzu KALIN’ ın yaptığı ve koordinatör ve okul olarak Kanuni Anadolu Lisesi ile birlikte İtalya, İspanya ve Fransa’nın da bulunduğu 7 ortaktan oluşan Erasmus projesinin yaygınlaştırma çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda Prof. Dr. Arzu KALIN’ ın kent mobilyaları ve çevresel davranış dersini alan öğrenciler farklı konseptlerde kendi etkinlik alanlarını düzenlediler.
Bir otomobilin park edeceği büyüklükte alanda kendi hayallerini yaratan öğrencilerimiz, sanatın dış mekanı nasıl biçimlendirilebileceğini kendi bakış açılarından yorumlamışlardır.
Etkinlik kapsamında bir diğer park vurgusu da ülkemizdeki deprem gerçeğinden yola çıkılarak farkındalık oluşturmak amacıyla Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Tuba DÜZENLİ, Prof. Dr. Arzu KALIN, Doç. Dr. Elif Merve ALPAK’ ın yürütücülüğünü yaptığı ders kapsamındaki ürünlerde sergilemiştir.
Peyzaj Mimarları olarak tasarımın evrensel dilini kullanarak süreci anlatmak ve görünür kılmak isteyen öğrenciler yaşanılan acıları, kayıpları ve üzüntüleri ifade etmenin ve farkındalık oluşturmanın ilk adımını atmışlardır.
Sözlerimi daha fazla uzatmadan ‘ParktaPark Etkinliği’ ve sergisinin hayırlı olmasını diliyorum.
Tüm bu organizasyonda emeği geçen Yönetim Kurulu Üyelerimize, destek veren KTÜ Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyelerine ve öğrencilerine, Öğrenci Kulübüne, araç desteği sağlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi’ ne ve ekipman desteği sağlayan Trabzon Büyükşehir Belediyesine ve Söz Peyzaj Firmasına teşekkürlerimi sunarım.
Ve bizleri kırmayarak etkinliğimizi onurlandıran siz değerli katılımcılara teşekkür eder saygı ve sevgilerimi sunarım.