262 ADET ÜYE SIKINTI YAŞIYOR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Nisan ayı meclis toplantısında söz alan 31. Komite Meclis Üyesi Ali Haydar Baş, akaryakıt, madeni yağ, katı yakıt ve tüpgaz perakende sektöründeki sorunları dile getirirken önemli tespitlerde bulundu.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Nisan ayı meclis toplantısında söz alan 31. Komite Meclis Üyesi Ali Haydar Baş, akaryakıt, madeni yağ, katı yakıt ve tüpgaz perakende sektöründeki sorunları dile getirirken önemli tespitlerde bulundu.
262 ADET ÜYE SIKINTI YAŞIYOR
Baş, “Akaryakıt, madeni yağ, katı yakıt ve tüpgaz perakende satış yapan esnafımız ve bunların sektördeki sıkıntıları hakkında bilgi bilgi vermeye çalışacağım. Komitemizde 262 adet aktif üye bulunmaktadır. 143 adeti akaryakıt istasyonu işletmecisi, 67 adeti madeni yağ ve katı yakıt faaliyetlerini yapan işletmeler, 41 adeti ise tüpgaz perakende satışı ile uğraşan esnaftan oluşmaktadır. Tüp gaz sektörü bu dönemde en çok zararı düşen cirodan dolayı yaşamıştır. Turizm sektörüne çalışan işletme, restoran çay ocağı ve benzeri gibi sektörler kapalı olduğundan maliyetlerini düşüremeyen sektör ciro kayıplarından dolayı sıkıntı yaşamaktadır.” dedi.
DOĞALGAZ KULLANIMI ETKİLEDİ
Katı yakıt, kömür sektörü ile ilgili Baş, “Genel olarak şehrimizde giderek artmakta olan doğalgaz kullanımından dolayı sektör hızlı bir şekilde düşüş yaşamaktadır. Yurt, pansiyon, apart, otel gibi katı yakıtla çalışan tesislerin kapalı olmasından dolayı da ciro kaybı yaşanmıştır. Elektrik, ambalaj ve benzeri girdi maliyetleri arttığı için karlılık düşmüştür. Sektör negatif etkilenmiştir” diye konuştu.
ESNAF SATMIŞ OLDUĞU MALI YERİNE KOYAMADI
Baş, şöyle devam etti: “Madeni yağ sektöründe ise pandemi sürecinde yaşanan hammadde sıkıntısı fiyat geçişlerinde esnafı mağdur bırakmıştır. Esnafımız satmış olduğu malı tekrar yerine koyamamıştır. Bu fiyat dengesizliği piyasaları olumsuz etkilemiştir. Dönem dönem ürün tedariği sağlanamamış, piyasalarda ürün yokluğuna düşülmüştür. Halen Temmuz ayı sonuna kadar da öngörü sağlanamamaktadır.”
TRABZON’DA FİRMALAR ZARAR EDİYOR
Baş, “Akaryakıt sektöründe 100 civarında dağıtım şirketi vardır. A sınıfı dediğimiz kendi deposu olan 10’a yakın firma pazar payının yüzde 80’ini elinde tutmaktadır. Depoların çoğu bu firmalardadır. Türkiye’de 12 bin civarında istasyon vardır. Yaklaşık 150 bin insan bu sektörde istihdam edilmektedir. Sektörde net karlılık yüzde 2 ile 4 arasında değişmektedir. İstasyonlar genellikle 5 yıllık sözleşmelerle dağıtım firmalarıyla anlaşma yapmaktadır. Pazardaki en büyük pay Petrol Ofisi, Shell, Opet, BP ve Total’indir. Total, Oyak tarafından satın alındıktan sonra sektörde bu 5 firma arasındaki tek yerli firma olmuştur. Akaryakıt sektörü pandemi döneminde zarar gören sektörler arasındadır. Sokağa çıkma kısıtlamaları ciro kayıplarına neden olmuştur. Personel maaşı, elektrik ve benzeri girdilerle maliyetler yükselmiş ve karlılık artmamıştır. Düşen cironun etkisiyle istasyonlar zarar etmiş her ay yeni finansal araçlarla günü geçirmişlerdir” ifadelerini kullandı.